välipala

  • Aina nälkä

    Lapsena ei ruoka tahtonut maistua kuin puoliväkisin, ja sitten siirryinkin sujuvasti nousevan painoindeksin päättymättömälle radalle. On kihtiä, verenpainetta ja kolesterolia. Haave kuolemisesta terveenä miehenä on alkanut haalistua.

    Otan alistuneesti vastaan moitteet omien elintapojeni vaikutuksesta painooni ja terveydentilaani, mutta olisi lohdullista voida syyttää tilanteesta jotain muutakin.

    Näiden samojen mietteiden kanssa on paininut myös englantilainen huipputoimittaja William Leith. Hän kertoo kirjassaan Pohjaton nälkä kieroutuneesta suhteestaan ruokaan ja ajatuksiaan ylipainosta, kuten…

    ”Lihavat ovat valehtelijoita. Kun olet lihava, kompuroit sinne tänne teeskennellen, ettet huomaa. Yrität harhauttaa toiset ihmiset ajattelemaan, että omasta mielestäsi et ole lihava.”

    Tiedettäkö syyttäminen?

    Leith löytää pääsyyllisen yleistyvään ylipaino-ongelmaan ravitsemustieteestä, joka on vuosikymmeniä jankuttanut, kuinka rasva on pahasta ja hiilihydraatit hyviä. Tämä virallinen totuus on vallinnut jo 30 vuotta.

    Paha sanoa, kuinka oikeassa Leith on. Omaan kaaliini on taottu, että leipä miehen tiellä pitää ja keitettyä perunaa voi syödä rauhassa. Nyt olen alkanut epäillä, vaikka eihän näistä asioista taida tulla ainakaan minun elinaikanani tolkkua.Viime vuosina on myös ”virallisia” ravintoympyröitä joka tapauksessa alettu varovaisesti rukata vähähiilihydraattisempaan ja enemmän proteiineja sisältävään suuntaan.

    Eräs ratkaisu

    Oli hiilihydraattien kanssa miten hyvänsä, itse olen ne syönyt ja kaljat naamariini kaatanut. En aio ryhtyä ultravähähiilihydraattisen Atkinsin enkä minkään muunkaan dieetin orjaksi.

    Todellinen ongelma ovat annokset – niiden koot ja nauttimisen tiheys suhteessa energiankulutukseen. Siispä olen päättänyt aloittaa keväällä työmatkapyöräilyn (30 km päivässä), jotta voin jatkaa kanansiipien ja kaljan imeskelyä kutakuinkin entiseen malliin.

    Tiesittekö muuten, että sana ”dieetti” tulee kreikan kielen sanasta ”diaita”, joka tarkoittaa elämäntapaa. Liikuntaa voin lisätä, mutta en nyt sentään ala koko elämäntapaani muuttamaan.

    Linkkejä:

    Ravintoympyrä vuonna 1972 (Elävä arkisto)

    Urheilutoimittaja Kivimäki tähyää kuntoon

    Herkullista lihavuutta (Elävä arkisto)

    Terveysuutisia

    Paksu juttu (Elävä arkisto)

    Ravitsemusasiantuntija ei suosittele Atkinsin dieettiä (YLE Uutiset)

    Vähähiilihydraattinen dieetti tutkijoiden mukaan tehokkain (YLE Uutiset)

    Tutkimus: Atkinsin dieetti vaarallinen (YLE Uutiset)

    Testaa tietosi ylipainosta

    Kommentoi 3 Lue kommentit


  • Sushia!

    Kuva: YLE, lähde: BananaStock Ltd.

    Kiinnostusta sushin syöntiin tiedusteltiin YLEn henkilökunnalta vuoden alussa. Liki 40 prosenttia yhtiön intranetissä kyselyyn vastanneista kertoi aikovansa syödä sushia aina, kun sitä on tarjolla. Reilut 17 prosenttia ilmoitti, ettei raaka kala kuulu heidän ruokavalioonsa, ja loput vastaukset olivat siltä väliltä. Tässä yhteydessä on mainittava, että toki sushista on olemassa myös kalattomia variaatioita.

    Sushin tulo Suomeen on ollut hidasta ottaen huomioon sen, että maassamme on vuosisatojen ajan syöty ”lähes raakaa” eli suolattua kalaa eri muodoissaan. Viime vuosina yhä useampi tuttavani on kuitenkin maininnut sushin yhdeksi suosikkiruoistaan ja lähes yhtä moni on myös opetellut laittamaan sitä kotonaan.

    Sushi-aterian kattaus koostuu yleensä kauniista japanilaistyylisistä astioista ja kokemus on siksi esteettisestikin sata kertaa miellyttävämpi kuin vaikkapa kebabin kanssa sottaaminen. Erityisen tervetullut ilmiö on siksi, että se voi osaltaan kohentaa suomalaisten veriarvoja - kala ja sen hyvät rasvat on niin monessa tutkimuksessa hyväksi havaittu.

    Kyllä minulle myös grillikana, jauhelihapihvit ja makkarakastike maistuvat edelleen, mutta sushi arkilounaana on niin loistava keksintö, että sitä sopisi harkita muillakin työpaikoilla. Harkitsen tätä kirjoittaessani, jotta uskaltaisinko lopulta kokeilla myös lähimarketin valmiiksi pakattua (ei pakastettua) sushiateriaa illalliseksi. Saisi maistaa samalla sakeakin lasillisen, sillä tipaton tammikuu oli ja meni. 

    Seuraavaksi muotiruoaksi minä veikkaisin cevicheä, joka on yleensä sitruunan tai limen mehussa muutaman tunnin ajan marinoitua kalaa lisukkeineen. Kannattaa kokeilla vaikka kotona, reseptejä löytyy netistä!

    Linkkejä:

    Työpaikkaruokailua vuonnna 1975 (Elävä arkisto)

    Kalan rasva saattaa pidentää ikää ja suojata dementialta (YLE Uutiset)

    Radio Keski-Pohjanmaan sushiseseptit

    Puutarhassa tuoksuu ruoka -ohjelman sushireseptit

    Kalastajat elävät muita suomalaisia pitempään (YLE Uutiset)

    Tunnetko maailman ruokapöydät? -visa Aivonarikassa

    Satakunnan radion japanilaisia reseptejä

    Strömsön sushireseptit (på svenska)

     

    Kommentoi 0


kirjoittajasta

Välipala

Tunneasiaa ruoasta ja juomasta, tottumuksista ja sattumuksista sekä suun nautintojen seurauksista. Mikan Välipala on blogisarja vuosilta 2008-2009.

kommentoiduimmat

Muualla Yle.fi:ssä