Urheiluvaatteista saa nauttia!

Urheiluvaatteet saavat näyttää hyviltä. Kuva: Heidi Hallila.

Aloitin juoksuharrastuksen kesällä. Aluksi juoksin verkkareissa ja t-paidassa, mutta sitten intouduin ostamaan juoksuhousut. Niin, ne sellaiset nilkkoihin asti ulottuvat trikoot. Ja niiden pariksi teknisen paidan ja sukat. Ja toiset lenkkarit eri maastoa varten. Ja juoksuvyön, capri-trikoot, juoksutakin, hikipannan, shortsit... 

On upea tunne kun voi urheilla juuri lajiin tarkoitetuissa vaatteissa. Lenkille lähtö on kuin rituaali: totisena valitsen kaapista ilmaan sopivat trikoot ja teknisen paidan, mp3 soittimesta oikean soittolistan. Mietin sopivat lenkkarit. Asennan paidan pieneen vetoketjutaskuun soittimen ja kuulokkeet niin, etteivät ne hölsky tai häiritse. Puhelimen ja avaimen paikka on juoksuvyössä. Avaan puhelimesta sovelluksen, jolla mittaan lenkin pituuden, keskikulutuksen ja -nopeuden ja lenkkiin käytetyn ajan.

Onnea on omistaa hyvät lenkkitossut ja energisoivan värinen tekninen paita! 

Lenkkivaatteissa ja välineissä on kuitenkin jotain turhamaista. Tuntuu siltä, että esitän lenkkeilijää. En uskalla sanoa ääneen, että haluaa näyttää lenkilläkin hyvältä. Miksi minua hävettää, että intoilen omasta ulkonäöstäni; kyseessähän on vain urheilusuoritus. 

Juoksun pitkä oppimäärä -blogia kirjoittava Heidi Hallila antaa luvan nauttia välineurheilusta. 

- Koen pukeutumisen hyvin henkilökohtaisena asiana.

Heidi kertoo olevansa täysillä juoksuharrastuksessa mukana ja haluaa siksi satsata kalliimpiin kenkiin tai urheiluvaatteisiin.

- Se on tärkeää minulle. Arvostan sillä tavalla itseäni, Heidi kertoo.

- Mitä ikinä teenkään - lenkkipolulla tai jumppatunnilla - se on myös pään sisäinen juttu. Hyvät varusteet luovat mielikuvan, että mä pystyn tähän; en koe esteitä tai huonommuutta. Sitähän saattaa parantaa juostessa vaikka omaa kilometriaikaansa ihan vain siksi, että on niin hyvä olla.

Urheiluvaatteet saa näyttää ja tuntua hyviltä! Kuva: Heidi Hallila.

Välineitä joka lähtöön

Heidi Hallilalta löytyy urheilujalkineita eri lajeihin ja juoksuunkin useampi vaihtoehto. Hän käyttää paljon teknisiä urheiluvaatteita. Kriteerinä on vaatteen mukavuus, käyttötarkoitus ja ulkonäkö. Heidi satsaa kenkiin ja urheiluliiveihin. Hyvien urheiluvaatteiden ja jalkineiden istuvuuteen voi hänen mielestään panostaa rahallisesti hieman enemmän.

- Mulla on tällä hetkellä kolmet juoksuun tarkoitetut lenkkarit, erilaisiin harjoituksiin ja maastoihin sopivat. Lisäksi lenkkareita salille ja muun tyyppiseen treenaukseen.

Heidin mukaan urheilusuorituksesta saa enemmän, kun on oikeat välineet. Hänen puhelimestaan löytyy sovellus, josta urheilusuorituksia voi seurata ja vertailla.

- Myönnän olevani tekstiiliurheilija. Välineet ja vaatetus ovat tärkeitä jo ihan turvallisuussyistä. Sovelluksia käytän treenatessani pidemmille matkoille; niiden avulla on helppo seurata vauhtia ja matkaa.

Heidi rakastaa juosta metsässä. Kaupungissa juostessaan hän kuuntelee mielellään musiikkia.

- Inhoan kaupungin mölyä. Mulla on erilaisille lenkeille omat soittolistat joita kuuntelen. Saan siitä energiaa. Metsässä ääniksi riittää omat ajatukset.

- Laitteet ja välineet, jotka ovat tulleet urheilun ympärille, kuuluvat tähän päivään. Onhan meillä keittiössäkin kaikenlaisia eri välineitä, erilaisia veitsiä tai pannuja eri tilanteita varten.

Soittimet, sovellukset ja sykemittarit on Heidin mielestä tehty helpottamaan liikkumista ja pitämään mielenkiintoa yllä. Urheilija voi tekniikan avulla tarkkailla, miten toimii missäkin suorituksessa.  

- En näe että se olisi mitään hifistelyä, aika kaukana siitä.

Urheiluvaatteet saavat näyttää hyviltä. Kuva: Heidi Hallila.

Hyvissä varusteissa urheileminen tuottaa iloa

- Ei se ole turhamaista! Heidi huudahtaa, kun keskustelu kääntyy ajatukseen itsensä esille tuomisesta tai pröystäilystä vaatteilla, välineurheilusta.

- Jos tyylikkäät urheiluvaatteet jotakuta häiritsee, niin se ei ole urheilijan ongelma.

Heidi ajattelee, että vaatteet ja kengät saattavat kasvattaa itsetuntoa.Hänen mielestään monissa muissa kulttuureissa itsestä huolehtiminen ja hyvältä näyttäminen on sallitumpaa kuin Suomessa.

- Ajattelu on varmaan kulttuurisidonnaista. Miksi meistä suomalaisista naisista jonkun asian ostaminen tuntuu itsekkäältä? Ehkä muissa kulttuureissa naiset antavat itselleen luvan nauttia omasta ulkonäöstä. Emmekö me anna itsellemme mahdollisuutta näyttää hyvältä ja voida hyvin? Ehkä mietimme liikaa ostopäätöksissä sitä, mitä minusta ajatellaan.

Heidi uskoo, että liikunnassa edistyy helpommin, kun välineet ja vaatetus ovat hyvät, eikä niitä tarvitse miettiä. Ulkonäköä tärkeämpää on, että vaatteet tuntuvat hyvältä päällä ja auttavat parantamaan oloa ja suoritusta.

- Se on totta kai jokaisen oma valinta. Jollekulle juuri ne verkkarit ja t-paita saattavat olla ne kaikkein mukavimmat ja omimmat treenivaatteet. Mutta jos vetää juosten kymmenen kilometriä kainaloista hiertävä t-paita päällä tai raskaiden college-housun nyörejä nykien, niin eihän se hyvältä tunnu.

Heidi painottaa, että kaikki ajatukset, jotka joutuu suuntaamaan vaatteisiin siksi, että ne eivät ole hyvät, on pois siitä mielihyvästä, jonka liikunta antaa.

- Tärkeintä on että varusteet motivoivat liikkumaan. Jos se on asia joka ratkaisee sen lähdetkö sinne lenkille, niin mitä väliä, se on sitten sun juttu.

kommentit

Niin saa. Jos vaatteisiin kuuluu takki, sen ei pidä olla liian hiostava minulle.

>Atro Niiniluoto Ke, 2013-09-25 11:42

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä