Koska olla huolissaan lapsen vilkkaudesta?
Pian 3-vuotias tyttäremme on erittäin eloisa ja touhukas, vilkas lapsi. Hän oppi puhumaan alle vuoden vanhana ja kälättääkin ihan koko ajan. Hän myös laulaa, loruilee ja tanssahtelee melkein koko hereillä oloaikansa. Tyttö osaa rauhoittuakin leikkinsä pariin, esim. palapelin tai palikkatornin rakentamisen ajaksi. Myös kirjan lukeminen tai mieluisa lastenohjelma kuunnellaan tai katsellaan rauhassa. Ruokapöydässä ei tahdo oikein pysyä, mutta yleensä ei ole silloin nälkäinenkään. Muuten tyttö on ikäisensä tahtiin kehittynyt. Yöt ovat usein rauhattomia, heräilee 1-2 kertaa yössä. Kysyisinkin, mistä erottaa ns. normaalin vilkkauden ja ylivilkkauden lapsella? Milloin olisi syytä huolestua? Aion keskustella asiasta neuvolassa, mutta sieltä monesti käsketään seurailla kehitystä. Rauhattomista öistä sanoivat, että touhukkaat lapset ovat monesti touhukkaita yölläkin.
Normaalin vilkkauden ja ”ylivilkkauden” raja huolestuttaa monia vanhempia. Lähes kaikki tuntevat nykyisin termin ”ADHD”, jolla viitataan yleensä sellaisiin ihmisiin, joiden ajatellaan olevan liian vilkkaita tai rauhattomia.
Virallisen, lääketieteeseen kuuluvan, määrittelyn mukaan puhutaan lapsen ADHD:sta (eli suomeksi yleensä tarkkaavaisuushäiriöstä) kun lapsen kohdalla täyttyvät lapsen toimintakykyä haittaavissa määrin ulkopuolisen asiantuntijan mielestä seuraavat kolme toimintatapaa:
- lapsi ei onnistu ylläpitämään kiinnostustaan tarkoituksenmukaiseen kohteeseen tarpeeksi kauan (esimerkiksi esikoulutehtäviin keskittyminen ei onnistu tarpeeksi, koska kiinnostuu muista asioista tai uppoutuu omiin ajatuksiinsa)
- lapsi on impulsiivinen puheessaan ja käytöksessään (eli ei osaa vielä hillitä itseään, esimerkiksi ei odota vuoroaan, puhuu päälle)
- lapsi on motorisesti yliaktiivinen (eli liikehtii levottomasti).
Lisäksi näiden toimintatapojen on täytynyt jatkua ainakin puoli vuotta ja pysyä samanlaisina eri ympäristöissä, kuten kotona, koulussa, päivähoidossa, vierailuilla. Lapsen täytyy olla myös tarpeeksi vanha (yleensä koulu-ikäinen), koska pienet lapset ovat yleensä hillitsemättömiä aivan hermostollisista syistä. Jos vain kohdat 1 ja 2 toteutuvat, puhutaan ”ADD”:sta: nämä lapset ovat ”päiväuneksijoita”, jotka helposti keskeyttävät aikuisten heille tarkoittamat tehtävät upoten omiin ajatuksiinsa tai leikkeihin…
Arvaan lonkalta, että noin 80% tätä lukevista vanhemmista alkaa huolestuneena miettiä, josko omalla lapsella sittenkin olisi ADHD tai ainakin tuo ADD. Jos oikein tarkkaan rupeaa lastaan seuraamaan, niin huomaa, että hänellä on molemmat! Näinhän meille käy kun luemme ”lääkärikirjoja” tai selaamme netistä oirelistoja.
En halua väheksyä vaikean keskittymishäiriön tai ylivilkkauden lapselle ja perheelle tuottamaa kärsimystä tai tarvetta asiantuntija-apuun. Näitäkin varmasti tarvitaan, mutta haluaisin tässä vastauksessa kuitenkin tuoda esiin muutamia, yleisluontoisempia ajatuksiani vilkkaudesta meille kaikille lasten kanssa eläville tai työskenteleville.
- Vilkkauden määritelmä on aina sidottu siihen aikaan ja kulttuuriin jossa elämme. Kliseinen esimerkki: mikä meillä on tunkeilevaa ja levotonta, on ehkä Etelä-Euroopassa aivan yleinen toimintatapa.
- Kenen tahansa ihmisen käytös muuttuu erilaisissa ympäristöissä, ihmisryhmissä ja tilanteissa. Yhden tai kahden tilanteen perusteella ei voi tehdä laajoja johtopäätöksiä. Esimerkki: Jos kurkistamme suomalaisiin koteihin 24.12.2011 klo 15, näemme valtavan joukon ”ADHD-lapsia”. Kun kurkistamme seuraavan kerran 24.12.2012 klo 15, huomaamme tilanteen pysyneen yhtä hälyttävänä koko vuoden.
- Käsityksemme ”liian vilkkaasta” on aina myös sidoksissa itseemme: miten vilkkaita itse olemme ja miten hyväksymme omaa vilkkauden astettamme. Tämä koskee niin asiantuntijoita kuin vanhempiakin.
- Vilkkaus ei välttämättä ole ihmisen ”synnynnäinen ominaisuus”, vaan kukin meistä on myös sopeuttanut, ainakin jossain määrin, omaa käytöstään myös siihen maailmaan ja niihin ihmissuhteisiin, joissa olemme eläneet kasvuaikanamme, ja joissa elämme nyt. Esimerkiksi: vastaanotollani oli kerran 6-vuotias, erittäin puhelias tyttö, joka jatkuvasti keskeytti aikuisten puheet päiväkodissa. Olin aluksi hieman huolestunut, mutta tavattuani tytön perheen ymmärsin häntä paremmin: lapsi asui isossa, puheliaassa perheessä, jossa ainoa tapa saada äänensä kuuluviin oli puhua toisten päälle.
- Vilkkaus ei ole huonon kasvatuksen merkki. Se ei kerro siitä, että vanhemmat olisivat epäonnistuneet kasvatuksessaan, tai että he eivät osaisi asettaa rajoja lapsilleen, kuten usein kuulee puhuttavan. Vilkkaita lapsia asuu kaikenlaisissa perheissä.
- Suurin osa vanhemmista tuskastuu välillä vilkkaisiin lapsiinsa. Sekään ei ole huonon vanhemmuuden merkki.
- Lapsen hyvinvoinnille on erittäin tärkeää se, miten vanhemmat häneen suhtautuvat, olipa lapsi sitten ”normaalin vilkas” tai ”ylivilkas”. Lasta yleensä auttaa se, että vanhemmat hyväksyvät hänet omanlaisenaan ihmisenä, vaikka jotkin hänet toimintatapansa olisivatkin tuskastuttavia.
Mutta juuri sinun tilanteeseesi vielä. En ole kirjeesi perusteella huolissani lapsesi tämän hetkisestä vilkkaudesta. Koska hän pystyy rauhoittumaan tarkoituksen mukaiseen toimintaan jo näin pienenä, en pidä myöhempääkään ylivilkkautta riskinä. Ymmärrän rivien välistä, että hänen tanssahtelunsa on lopetettavissa ja ohjattavissa rauhallisempaan tekemiseen, mikä on myös hyvä merkki. Jos huolesi myöhemmin yltyy, voit arvioida tilannetta uudestaan, mutta muuten olen samoilla linjoilla neuvolan kanssa: seuraa rauhassa lapsesi kasvua.
En malta olla lisäämättä vielä henkilökohtaisempaa kommenttia. Vastausta kirjoittaessani olin koko ajan tietoinen siitä, että olen itse aika eloisa ja puhelias (suomalaisittain). Kun luin kirjettäsi, ajattelin että sinulla on ihastuttavan kuuloinen tytär! Käytätkin hauskaa nimimerkkiä ”Tyttö kuin tuuliviiri”. Kirjoitat hänestä niin rakastavalla ja innostavalla tavalla, että tunnen suorastaan halua loruilla ja tanssahdella täällä ruutuni ääressä. Ajattelinkin, että tämä lapsesi hyväksyntä ja hänestä nauttiminen on juuri sitä, mikä on tärkeintä. Hyviä meistä tuuliviireistäkin tulee.
Janna Rantala on lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja pienten lasten äiti. Hänellä on laaja työkokemus lasten ja perheiden ongelmista - vauvasta teini-ikäisiin. Hän on toiminut myös aikuispsykiatrina, neuvola- ja koululääkärinä sekä kouluttajana. Tällä hetkellä hän opiskelee perhepsykoterapeutiksi.
kommentit
Kylläpä kirjoitat kauniisti ja ymmärtäväisesti. Oli ilo lukea vastaustasi! ;)
Muistattehan, että lapsen levottoman käytöksen taustalla 90% kyse siitä, että lapsella ei ole rajoja; vain 10% ADHD tapauksia. ADHD on sairaus, rajattomuus ja huono käytös ei. Siihen me vanhemmat voimme vaikuttaa.
Näkemättä aiempaa kommenttia, ajattelin lukiessani aivan samoin kuin kommentoija; kauniisti ja arvostavasti kysytty lapsen puolesta, ja asiantuntijalta kysymykseen aivan ihanan positiivinen ja yhtälailla lasta ja perhettä arvostava vastaus! Tästä tuli hyvä mieli näin ulkopuolisellekin: Suomessa on näköjään myös sydämellisiä, lapsirakkaita ihmisiä,, vaikka joskus tuntuu, että heitä ei usein kohtaa... :)
Ihana vastaus lääkäriltä näinä aikoina kun tuntuu, että kaikille halutaan antaa joku diagnoosi!! Olen aivan otettu!!
Paljon on puhuttu myös lasten ravinnon vaikutuksesta vilkkauteen. Sana "sokerihumala" on jo käytössä, ja silltarkoitetaan sokeri- ja hiilihydraattipitoisen ravinnon jälkeen tulevasta väsymys/vikkaus-käytöstä. Vanhempien kannattaisikin kiinnittää huomionsa lasten ruokatottumuksiin siten, että sokerin määrä jäisi mahdollisimman vähäiseksi. Tähän voidaan päästä lisäämällä aterioihin valkuaisainepitoisuutta, lihaa, kalaa ja munia. Aamiaisjugurtiksi sopii hyvin maustamaton jugurtti, johon sekoitetaan marjoja, hedelmiä ja pähkinöitä. Kannattaa ainakin kokeilla, jos yhtään epäilee lapsensa olevan ylivilkas.
Olipa mukava artikkeli :) Meillä on eskarilainen tyttö, joka kuulostaa ihan kysyjän lapselta. Tytär on jatkuvasti liikkeessä, höpöttää ja keskeyttää, mutta osaa keskittyä tarvittaessa eskaritehtäviin ja leikkeihin. Olen itse tulkinnut, että kyseessä ei olisi ADHD vaan tavallinen vilkas tyttö :) Lapsen kanssa eläminen on joskus raskasta, koska aikuisen täytyy koko ajan olla tarkkana, että ei satu vahinkoja ja lisäksi vastata jatkuvasti kysymyksiin.
Olen kuullut, että meidän tyttö on äitiinsä tullut :D
Vanhana lastenneurologina olen sitä mieltä, että neuvolan tulee ottaa tosissaan vanhempien huoli. Siihen pyrkii uusi nauvola-asetuskin. Lapsen tutkimiseen tarvitaan aikaa eikä arviota voi tehdä vain kirjeen peruteella.
Positiivinen ja iloa antava vastaus. Lapsestaan tulisi vanhempien saada ja voida iloita, myönteinen ilmapiiri on kaikille perheenjäsenille tärkeää!
Mielenkiintoinen keskustelu, johon törmäsin sattumalta. Yritän nyt kirjoittaa ilman kirjoitusvirheitä.
Vanhempien syyllistäminen ei auta ketään ja kokemukseni perusteella ei kolmivuotiaan lapsen ylivilkkauden takana ole vanhempien kyvyttömyys asettaa rajoja. Lapsi on haastava ja vanhemmat tuntevat voimattomuutta.
Ruotsalainen lastenpsykiatriguru Gillberg sanoi kerran luennollaan, että jos lapsi on ylivilkas kolmivuotiaana, tulee etsiä muuta syytä kuin ADHD.
Useimmiten syy ei kuitenkaan ole kasvatuksessa eivätkä vanhemmat ole tehneet mitään väärin.
Kuten lastenpsykiatrikin yllä totesi, ylivilkkauden määritelmä riippuu ympäristöstä. Suomalainen ansioitunut ADHD-tutkija Sandberg kertoi joskus, että hongkongilainen ylivilkas lapsi on englantilaisen mittapuun mukaan rauhallinen!
Liian monta kertaa vastaanotolle tulee perhe, joka on vuosia puhunut ongelmista neuvolassa ja aina on vain rauhoiteltu ja vakuutettu, että lapsen käytös rauhoittuu, kun ikää tulee lisää.
Vaikka lapsi olisikin terve, vanhemmat tarvitsevat tukea, jos he kokevat lapsen vilkkauden ongelmaksi. Neuvoloihin on lisätty henkilökuntaa, jotta neuvola-asetus toteutuisi.
Jaana Rantala on varmasti oikeassa siinä, että vilkkauden ja ylivilkkauden raja on osin kulttuuriin piirretty viiva. Mutta hän kaunistelee asioita.
Rantala sivuuttaa sen, että neurologisia (aivojen toimintaan liittyviä) kehityshäiriöitä, kuten ADHD tai aspergerin-oireyhtymä, on ihan oikeasti olemassa, aika yleisestikin. Ne eivät ole lapsuuden vilkkautta, vaan ihan samanlainen vamma kuin jos lapselta puuttuisi käsi, jalka tai hän olisi sokea.
3-vuotiaan osalta saattaa olla vaikeata erottaa vilkkauden syytä, mutta jo 6-vuotiaan osalta ongelman ymmärtäminen on helpompaa. Kun syy ymmärretään, on myös hoito mahdollista - ei tarvitse vanhempien ja opettajien ihmetellä, kun lapsi on niin "puheliaasta perheestä". Esimerkiksi monet asperger-lapset ja -nuoret "puhuvat päälle" aina, joskus ihan koko ikänsä.
Apergerin osalta kannattaa Jaanankin katsoa Veikko Teräväisen väitöskirja http://acta.uta.fi/pdf/978-951-44-8520-6.pdf asperger-lapsen koulutaipaleesta. Loistava ja koskettava juttu, vaikka onkin alkuun hieman teko-tieteellistä sananvääntöä.
Vanhempia ei pidä pelotella, mutta ei myöskään kannata peitellä sitä, että (yli)vilkkauden takana voi olla muitakin kuin kulttuuriin liittyviä asioita. Kun asiat ymmärtää, niihin voi vaikuttaa - tämä on oma kokemukseni ADHD/asperger-lapsen vanhempana.
Hassua, minusta taas Rantala ei mitenkään kaunistele asioita. Hänhän vain rauhoittelee, ettei pelkästä vilkkaasta luonteesta sinänsä ole syytä huolestua, sillä juuri kuten nimimerkkisikin kertoo, ADHD on muutakin kuin vilkkautta.
Minulla on jonkin verran kokemusta sekä aspergerista että ADHD:sta lapsilla, ja ainakin tämän kokemuksen perusteella ADHD:n vertaaminen raajan tai näkökyvyn puutteeseen on aika yliampuvaa. Aspergerin kanssa sopeutuminen yhteiskuntaan näyttäisi olevan paljon vaikeampaa kuin pelkän ADHD:n, joka minusta rinnastuu korkeintaan diabetekseen: se rajoittaa mahdollisuuksia paljon vähemmän eikä vaikuta lapsen sosiaalisten taitojen omaksumiseen toisin kuin asperger.
Nimimerkki " ADHD ei ole vain vilkkautta" ilmaisi selvemmin sen, mitä yritin hienovaraisemmin viestittää. Valitettavasti ohjelma sekosi edellisen lyhyen kommenttini yhteydessä.
Jaana Rantalan artikkelissa ei ollut mielestäni mitään kaunistelevaa. Lastenpsykiatriassa vuosikausia toimineena voin sanoa, että harvassa ovat näin fiksut lastenpsykiatrit. Liian paljon annetaan neuropsykiatrisia diagnooseja lapsille, jotka ovat aivan normaaleja. Miksi? Koska se on helpoin ratkaisu sekä vanhemmille että lääkärille: vanhempien ei tarvitse diagnoosin jälkeen pohtia omaa rooliaan perheessä eikä lääkärinkään tarvitse kysellä hankalia asioita vanhemmilta.
aiheet
linkit
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 219
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 15
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.