Lastenpsykiatri Janna Rantala: Ensimmäinen hoitopäivä

Lastenpsykiatri Janna Rantala: Ensimmäinen hoitopäivä. Kuva: Arja Lento, Yle

Keinut ovat tyhjät. Sisällä kuran vieno lemu, kuvioidut naulakot ja vielä tuntemattomat nimet: Aino, Eino, Helmi, Aleksi… Lapsieni tulevat päiväkotikaverit.

Meitä jännittää. Elämme kohtalonhetkeä: loman jälkeistä ensimmäistä hoitopäivää. Päiväkoti on tuttu, mutta ryhmät ovat vaihtuneet. Isoin on jo eskarilainen, pienemmätkin siirtyvät isojen ryhmään, Puolukoihin.

Valmistelin lapsia loman loppumiseen ja ryhmän muutoksiin. ”Vielä kaksi yötä nukutaan ja sitten alkaa taas päiväkoti. Te olettekin sitten jo Puolukoita”. Nuorimmat nyökkäsivät vakavasti.  ”Nukkuuko Puolukat enää päiväunia?”, kysyi toinen toiveikkaana. ”Jätätkö sä meidät sinne?”, kysyi kolmas huolestuneena.

En tietenkään jätä. En tänään, enkä heidän aloittaessaan päivähoidon. Minä kyllä luotan henkilökunnan osaavan hoitaa lapsiani, mutta lapseni eivät vielä ensi viikkoina luota. Lapsi ei tiedä mikä ero on lähikaupan kivalla kassapojalla ja päiväkodin kivalla hoitajalla.  Ei lapsille aikuisen tutkinto tai työsopimus riitä luottamuksen perusteeksi: siihen tarvitaan riittävän turvallinen suhde.

Minusta tehtäisiin lastensuojeluilmoitus, jos jättäisin lapseni lähikaupan kassapojalle ja ilmoittaisin hakevani hänet sitten neljän pintaan. Vilkuttaisin vielä ovelta itkevälle lapselle. Hävytön tyyppi, jättää itkevän lapsen tuntemattomalle aikuiselle! Varmaan joku narkkari!

Silti joissain päiväkodeissa sallitaan - tai jopa kannustetaan – jättämään päivähoidon aloittava lapsi hoitoon kylmiltään. Korkeintaan lyhyt tutustumiskäynti tai kaksi ja sitten se alkaa. Kaksi viikkoa ne itkee kuitenkin!

Kun lapseni aloittivat päivähoidossa, olin paikalla pari viikkoa. Aluksi mukana kaikessa koko päivän, sitten paikalla hieman syrjässä koko päivän, ja vasta lopuksi pieniä osia päivästä poissa. Tämä onnistui osin palkattomalla vapaalla ja kesälomastani viikon uhraamalla. Halusin tutustumisjaksollakin täydet päivät, koska muutoin lapsi ei voi saada käsitystä hoitopäivänsä täydestä pituudesta.

Opettelin ryhmän aikuisten ja lasten nimet, jotta voisin auttaa lastani luomaan suhdetta heihin. Kerroin luottavani, että päiväkodin aikuiset osaavat hyvin hoitaa. Kerroimme kotona lasten isälle päivän kulkua; rakensimme yhteistä tarinaa päiväkodissa käymisestä, erossaoloista ja jälleennäkemisestä. Minä ja mies jätimme omat iltamenomme, jotta lapset saisivat meiltä tarpeeksi sopeutumisaikanaan.

Päiväkodin aikuisille olin varmasti ajoin rasite. Onhan se outoa tehdä työtään kun joku tuntematon aikuinen kyttää nurkassa! Ja yhdenkin äidin läsnäolo voi lisätä muiden lasten ikävän ilmaisuja. Silti sain kiitollisena kokea tulevani arvostetuksi juuri tällaisena äitinä.  Pidemmän päälle koko ryhmä hyötyy lapsen turvallisesta sopeuttamisesta päivähoitoon.

Tänään tytär heräsi pettyneenä: ei tunnu yhtään Puolukalta.  Kävelimme käsi kädessä ensimmäiset kolme varttia: eteiseen, ruokasaliin, leikkihuoneeseen. Aamupalan jälkeen alkoi Ponien harjaaminen keijukammalla. Tytär katsoi minuun: ”Äiti, nyt voit mennä. Jännittää, mutta kyllä pärjään. Tuntuu jo vähän Puolukalta.”

kommentit

Olemme tehneet juuri samoin ja hyvin tuloksin: lapset menevät mielellään hoitoon. Ja saamme hoitajilta jatkuvasti kuulla kuinka he ovat niin sosiaalisia ja aurinkoisia, jopa temperamentiltaan ujoin lapsemme.

Kolmessa eri päiväkodissa (=kolme tutustumista) on tälle ollut hyvä vastaanotto, molemminpuolisen edun ja avoimuuden nimissä. Olemme toki olleet samalla ilmaista aputyövoimaa siinä samalla: lastemme ryhmäkaveritkin ovat pyytäneet ja saaneet meiltä apua. Mutta muille vanhemmille kertoessa olen huomannut että tutustuttaminen koetaan loman tuhlaamisena tai ylisuojelevuutena. Eihän se kevyttä ole olla päivystävänä pk-vanhempana, kevyempi olisi olla lasten kanssa kotona tai omassa työssään, mutta kannattaa, omien lasten takia.

>Tämä malli levitykseen ikäkeskustelun sijaan Pe, 2013-09-06 13:10

Kuulen tästä ensimmäisen kerran. Lapseni päiväkodissa en kokenut, että mahdollisuutta tähän olisi ollut - ohjeistus oli aivan toisenalainen.

>Maria Pe, 2013-09-06 13:20

Mukavaa, että myös vanhempien, lapsen ja koko perheen näkökulma ja kokemukset tulevat esille. Itse lastentarhanopettajan uran alkuvaiheessa olen useaan otteeseen ihmetellyt lyhyen tutustumisen käytäntöä. Vanhemmat luottavat päiväkodin antamiin ohjeisiin ja toisaalta päiväkodin työntekijät uskovat lyhyen tutustumisen sopivan kaikille. Jokainen lapsi on temperamentiltaan yksilöllinen, joten on vain hyvä, että vanhempi on mukana uudella tiellä eli päivähoidon aloituksessa.

>Outi La, 2013-09-07 11:48

Näin tullaan tutuiksi. Hienoa!

>hoitotäti La, 2013-09-07 17:04

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä