Kännykän terveyshaitat tutkitaan

Su, 2009-02-01 23:01

Uusi tutkimus selvittää, aiheuttaako matkapuhelimen lämpö haittaa pään alueen kudoksiin.

Turun yliopiston ja TYKSin PET-keskuksen kaksivuotisessa tutkimuksessa selvitetään, aiheuttaako matkapuhelin sellaisia lämpövaikutuksia pään alueen kudoksissa, että niistä voisi aiheutua käyttäjälle terveyshaittoja.

Turun yliopisto on tehnyt jo kymmenen vuotta matkapuhelinten vaikutukseen liittyviä tutkimuksia. Viimeisin, myös ulkomailla julkaistu tutkimus tehtiin vuonna 2006.

Turussa alkaa tänä vuonna kaksivuotinen jatkotutkimus, jossa toistetaan edellisten tutkimusten mittauksia. Siihen osallistuvat myös Työterveyslaitos ja Säteilyturvakeskus. Vielä ei ole löydetty suoranaista vastausta siihen, aiheuttaako matkapuhelin terveysriskejä.


Meillä ei maailmanlaajuisesti ole kuin muutama PET-laitteistoilla tehtyjä tutkimuksia matkapuhelinten mahdollisista haitoista. Aiemmissa tuloksissa on myös jonkin verran ristiriitaisuuksia, kertoo Turun yliopiston psykologian laitoksen professori Heikki Hämäläinen. 

Hämäläinen sanoo, että matkapuhelimista ja niiden haitoista on valtavasti kirjallisuutta. Hän painottaa mittauksien toiston tärkeyttä, sillä uutisissakin on julkaistu paljon sellaisia tutkimustuloksia, joiden toistaminen ei ole onnistunut.

Turussa tehdään perustutkimusta

Matkapuhelin on ollut suuressa käytössä vasta 10-15 vuotta. Ainoa varma tieto matkapuhelimista ja niiden terveysvaikutuksista on se, että matkapuhelin säteilee. Tutkijat eivät vielä varmuudella tiedä, mitä matkapuhelin aiheuttaa aivoissa.

Matkapuhelimiin liittyviä eläinkokeita on tehty jo paljon. Professori Heikki Hämäläisen mukaan Turussa halutaan kuvata varmaa tietoa matkapuhelinten vaikutuksista ihmiskehoon.

- On kolme seikkaa, jota Turussa tutkitaan: lämpötila, aineenvaihdunnalliset muutokset ja paikalliset verenkierron muutokset. Sen jälkeen on muiden tutkimusryhmien tehtävä selvittää, onko riskitekijöitä, tiivistää Hämäläinen.

Professori uskaltaa itse käyttää kännykkää

Professori Heikki Hämäläinen sanoo itse käyttävänsä matkapuhelinta, eikä hän näe estettä matkapuhelimen käytölle.- Kännykät ja muut langattomat laitteet ovat tulleet jäädäkseen. Lapsilla mahdollisia riskejä poistaa hands-freen käyttö, Hämäläinen neuvoo. 

 

 

 

1.2. 2009 YLE Uutiset/YLE Olotila