Mediuutiset: Näkyykö kuuma kesä seksitautien määrässä?

Ma, 2010-08-30 08:34

Talentumin Mediuutisten Kati Haapakoski kysyy erikoislääkäri Eija Hiltunen-Backilta.

Näkyykö kuuma kesä seksitautien määrässä?

Sukupuolitautitestejä tulisi tarjota aktiivisesti terveyskeskuksissa. Näin toteaa iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back Hyksin iho- ja allergiasairaalasta. Hän oli mukana laatimassa sukupuolitautien diagnostiikasta ja hoidosta Käypä hoito -suositusta, joka julkaistiin kesäkuun lopussa. Suositus HIV-testauksen periaatteista on tarkoitus julkaista ennen vuodenvaihdetta.

Miten poikkeuksellisen kuuma kesä näkyy sukupuolitautien määrässä?

– Se ei erityisesti näy meillä eikä valtakunnan tilastoissakaan. Toisaalta kaikki eivät ole käyneet testeissä, vaikka olisivat hankkineet tartunnan kesällä. Moni tartunta on oireeton, ja ihmiset tulevat syksyn mittaan testeihin. Tosin meillä oli kesällä tavallista ruuhkaisempaa, koska pääkaupunkiseudun terveysasemat ovat olleet vuoron perään suljettuina.

Onko sukupuolitautien määrä ylipäätään kasvanut tai vähentynyt?

– Klamydian lisääntyminen näyttää pysähtyneen. Se on nuorten aikuisten tauti. Koko maassa on noin 14 000 tartuntaa vuosittain, mutta selkeää nousua ei enää ole. Kuppaa ja tippuria on muutama sata tapausta koko maassa vuodessa. Määrissä ei ole suuria heittoja. HIV:tä näyttäisi tänä vuonna tulevan enemmän kuin viime vuonna, mutta määrä elää vuosittain. Viime vuonna tartuntoja oli 178, nyt on ollut jo 124.

Onko tehtyjen testien määrästä tilastoa?

– No siinäpä se onkin, että tiedot ovat hajallaan eikä tilastoa ole. Käypä hoito -ohjeet tulivat terveysasemille työkaluksi. Niissä todetaan, että asemilla voitaisiin aktiivisesti tarjota testejä potilaille, jos on aihetta epäillä sukupuolitaudin mahdollisuutta.

Lähde: 27.8.2010 Mediuutiset

YLE Olotila

Kommentit

Ei kommentteja.