Suomi on hampaidenharjauksen kehitysmaa

Ma, 2010-08-16 12:02

Laiska hampaidenharjaus ja kuntien laiminlyömät koko ikäluokan kattavat hammastarkastukset ovat ajaneet lasten hammashoidon hunningolle. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan suomalaiset lapset ovat Euroopan kuudenneksi laiskimpia hampaiden harjaajia. Ensi vuoden alusta lähtien koko ikäluokan kattavat hammastarkastukset tulevat takaisin.

Kansainvälisen suosituksen mukaan kahdesti päivässä hampaansa harjaa vain puolet suomalaisista tytöistä ja kolmannes pojista. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan suomalaiset lapset ovat Euroopan kuudenneksi laiskimpia hampaiden harjaajia. Suomalaislapsia paremmin hoitavat hampaitaan muun muassa unkarilaiset, venäläiset ja virolaiset lapset.

- Kouluikäisten lasten suun terveystilanne on pysähtänyt 90-luvun tasolle ja alle kouluikäisten osalta on viitteitä, että huononemistakin olisi tapahtunut. Vaikuttaa myös, että olemme vähän jäämässä kehityksessä jälkeen muista Pohjoismaista, sanoo lääkintöneuvos Anne Nordblad Sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Koko ikäluokka hammastarkastukseen

Oman lisänsä lasten purukaluston huonoon kuntoon tuo se, että kunnat ovat laiminlyöneet koululaisten hammastarkastusvelvoitteitaan. Sosiaali- ja terveysministeriö on nyt puuttunut tilanteeseen. Ensi vuoden alusta lähtien kunnat velvoitetaan tekemään koko ikäluokan kattavat hammastarkastukset ensimmäisen, viidennen ja kahdeksannen luokan oppilaille.

Osassa kunnista hammaslääkäripula ja kunnan heikko taloustilanne vaikeuttavat vaatimuksen täyttämistä. Espoossa ajatellaan, että kustannukset maksavat itsensä takaisin.

- On erittäin hyvä asia, että koko ikäluokka tulee hammastarkastuksiin. Tuolloin tulevat myös ne, jotka jättäisivät tulematta yksilöllisessä kutsuvälissä. Jos me saadaan huonohampaiset parempihampaisiksi, sitä kautta kustannus tulee takaisin. Suun terveydellä on vaikutuksia ihmisen muihinkin sairauksiin ja niistä parantumiseen, sanoo johtava ylihammaslääkäri Jouko Kallio Espoosta.

Kaksi kertaa päivässä

Miten hampaidenhoidon mallimaassa on ajauduttu tällaiseen tilanteeseen?

- Ehkä tämä koulujen, kotien ja perheitten ja terveyskeskusten, suun terveydenhuollon henkilöstön välinen yhteistyö ei sitten ole ollut riittävää, että lasten vanhemmilla olisi ollut tietoa, että hampaiden harjaus kaksi kertaa päivässä on erittäin tärkeää, Nordblad sanoo.

Kyselyn suomalaislasten hampaidenharjauksesta on teettänyt Colgate.

16.8.2010 YLE Uutiset/Jenni Frilander/YLE Olotila

Kommentit

Ei kommentteja.