Kommentit
Ei kommentteja.
Riihimäellä toimivan Ekokemin henkilökunta on mukana ainutlaatuisessa tieteellisessä tutkimuksessa, jossa vertaillaan ihmisen biologista ikää todelliseen ikään.
Väitöskirjaan tähtäävässä tutkimuksessa on mukana 150 ekokemilaista. Kehon ikä -menetelmästä toivotaan yleiseenkin käyttöön sopivaa keinoa mitata väestön toimintakykyä.
Iästä liikkuvuuteen ja jäntevyyteen
Lahtelainen Mika Liukkonen kehittää menetelmää mitata työkuntoa. Ikä, pituus ja painotietojen lisäksi biologisen iän arviointiin käytetään rasvaprosenttia, verenpainetta, kolesteroliarvoa, voimaa, liikkuvuutta ja jäntevyyttä.
Yhteensä kolmestatoista arvosta saadaan indeksiluku, jota sitten verrataan todelliseen ikään. Kehon ikä vaikuttaa työssäjaksamiseen.
- Hyväkuntoinen pystyy tekemään töitä toimenkuvansa vaatimalla tavalla ja käyttää vain puolet arsenaalistaan, kun taas huonokuntoinen käyttää puolitoistakertaisesti saman työn tekemiseen. Tämä saattaa olla avain sairaspoissaolojen vähentämiseen ja tehokkuuden lisäämiseen, sanoo Mika Liukkonen.
Ekokemilaisilla kehon ikä on keskimäärin kolme vuotta edellä todellista ikää. Joillakin kehon ikä on ollut jopa 16 vuotta edellä todellista ikää, joillakin se on puolestaan ollut jopa kymmenen vuotta jäljessä.
Tarkoitus innostaa kunnon ylläpitämiseen
Ekokemin viestinnän suunnittelija Virpi Suikki kuuluu niihin, joilla kehon ikä on tasan todellisen iän kanssa.
- Kyllähän siinä parantamisen varaa olisi, mutta on se jo jonkun verran parantunutkin. Kyllä tämä tutkimus on osaltaan motivoinut omaa liikuntaharrastusta ja ehkä syömistäkin.
- Omaan tulokseeni olen kohtuullisen tyytyväinen, kiteyttää Virpi Suikki.
Tutkimuksella halutaan innostaa ihmisiä pitämään huolta kunnostaan. Yrityksen kannalta paremmin töissään jaksavat ovat todennäköisesti vähemmän sairaslomilla, arvioi Ekokemin hallintojohtaja Seppo Eriksson.
- Silloin, kun porukka on hyvässä kunnossa, se vaikuttaa työkykyyn ja siihen, mitä saadaan aikaiseksi. Yleensä sairastavuus vähenee ja ihmiset ovat vastustuskykyisiä. Stressin sietokin paranee.
Paljon puhuttuun eläkeiän nostoon tutkija Mika Liukkonen ei kuitenkaan tähtäintään aseta.
- Mieluummin tehdään täydellä työpanoksella eläkeikään asti ja sitten nautitaan laadukkaasta eläkeiästä.
26.3.2010 YLE Häme/Timo Leponiemi/YLE Olotila
Ei kommentteja.
Lisää kommentti