Kommentit
Ei kommentteja.
Suomessa noin 7 %:lla lapsista on tukea vaativa kielellinen erityisvaikeus eli dysfasia. Ilman tukitoimia se aiheuttaa usein oppimisvaikeuksia ja ongelmia kaverisuhteissa sekä haittaa tunne-elämän ja vuorovaikutustaitojen kehittymistä.
Kielellinen erityisvaikeus havaitaan yleensä viivästyneestä tai poikkeavasta puheen ja kielen kehityksestä. Se voi tulla esiin ilmaisukyvyssä tai kuullun ymmärtämisessä tai molemmissa.
Tänään julkistetun Käypä hoito -suosituksen mukaan kielellisen kehityksen ongelmat pitäisi havaita neuvolakäyntien yhteydessä jo 2-2,5-vuotiaalta lapselta. Tarvittaessa tukitoimet olisi aloitettava heti ja käynnistettävä myös ongelmien tarkempi arviointi.
- Perinteisen ajattelutavan mukaan kielellisen kehityksen viivästyminen korjaantuu ajan myötä, sanoo suositustyöryhmän puheenjohtaja Marja Asikainen.
- Kansainväliset tutkimukset osoittavat kuitenkin, että joka kolmannella kielellisistä erityisvaikeuksista kärsivällä lapsella on selkeä riski ongelmien kärjistymiseen, jos niihin ei reagoida nopeasti.
Kehitysvaikeuksien hoitoon kuuluu puheterapian lisäksi vanhempien ja päivähoidon ohjaaminen toimintaan lapsen kanssa. Myös pienet päiväkoti- ja opetusryhmät sekä meluton ympäristö tukevat myönteistä kehitystä.
Käypä hoito -suosituksen on laatinut lääkäriseura Duodecimin, Suomen Foniatrit ry:n ja Suomen Lastenneurologisen yhdistyksen työryhmä.
25.5.2010 YLE Uutiset/YLE Olotila
Ei kommentteja.
Lisää kommentti