Klamydia yleistynyt

Pe, 2009-03-27 13:21

Klamydia on yleisin seksitauti Suomessa, ja tapaukset ovat lisääntyneet 1990-luvun puolivälistä 60 prosentilla. Viime vuonna maassamme todettiin noin 14 000 uutta klamydiatapausta.

Tauti on ongelmallinen, sillä se on oireeton noin puolella miehistä ja jopa 80 prosentilla naisista. Todellinen tartuntojen määrä voi siis olla jopa nelinkertainen.

Yleistymiseen on monia syitä. 1990-luvun puolivälissä käyttöönotettu herkempi testimenetelmä selittää kasvua ainakin osittain. - Mutta toisaalta näyttää myös siltä, että ihmisten asennoituminen kondomin käyttöön ja suojaamattomaan seksiin on muuttunut. Enää ei pelätä hiviä, kertoo erikoistuva lääkäri, tutkija Erika Lyytikäinen Oulun yliopistollisen sairaalan ihotautiklinikalta. - 1980-luvulta aina 1990-luvulle asti tapausten määrä laski, koska ihmiset todennäköisesti pelkäsivät hiv-tartuntoja.

Testauttaminen ilmaista

Klamydia on pääasiassa alle 25-vuotiaiden tauti, ja sitä tavataan jo yläasteikäisillä. Ikä ei ole mikään suoja; vanhemmilla tartunnan saaneilla klamydia saattaa olla yllätystuliainen vaikkapa Thaimaan-matkalta.

Taudille luonteenomainen oireettomuus hämää suurinta osaa tartunnan saaneista, osa kuitenkin saa tuntea klamydian nahoissaan. Naisilla klamydia ilmenee esimerkiksi virtsankirvelynä, välivuotoina ja lisääntyneenä valkovuotona. Miehillä oireena on märkä vuoto virtsaputkesta, ja se voi aluksi olla kirkasta, mutta muuttua myöhemmin sameammaksi.

- Jos epäilee saaneensa klamydiatartunnan, kannattaa hakeutua testeihin, esimerkiksi terveyskeskukseen tai sukupuolitautien klinikalle. Myös opiskelijaterveydenhuolto auttaa, Lyytikäinen ohjeistaa.

Sukupuolitautien testauttaminen ja hoito on Suomessa ilmaista. Usein tutkimuksiin pääsee jopa ilman ajanvarausta. Tavallisesti testi tehdään virtsasta, joka on ollut rakossa parisen tuntia.

Vasta vuosien jälkeen paljastuva tauti on oma juttunsa, sillä tartuntaketju pitäisi selvittää koko tuolta ajalta ja mahdolliset muut tartunnan saaneet ohjata testeihin.

Kondomi suojaa parhaiten

Paras keino sukupuolitaudeilta suojautumiseen on kondomi, ja se tepsii myös klamydiaan. - Nuorten pitäisi saada asianmukaista tietoa klamydiasta ja sukupuolitaudeista yleensä. Peruskoulu on tässä avainasemassa. Valistus ja terveyskasvatus ovat oikeasti tarpeen ja niillä voidaan vaikuttaa myös asenteisiin, nuorten minä-kuvaan, itsetuntoon, itseluottamukseen ja siihen miten käytännössä menetellään, jos vaikkapa epäillään sukupuolitauteja.
Seulonta on tehokkaaksi todettu menetelmä, mutta sitä ei Suomessa käytetä – ainakaan vielä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt seksuaali- ja lisääntymisterveyden suosituksen, jonka mukaan nimenomaan alle 25-vuotiaita pitäisi seuloa terveystarkastusten yhteydessä.

- Esimerkiksi armeijassa klamydia voitaisiin kaikilta testata, huomauttaa Lyytikäinen.

 

 

 

 

26.3.2009 Akuutti - Anu-Maija Kärjä/YLE Uutiset/YLE Olotila
Tagit klamydia