Kommentit
Ei kommentteja.
Kuulovauriot syntyvät usein salakavalasti vuosien kuluessa, minkä vuoksi harva nuorista osaa suojautua liian kovalta melulta.
Korvissa saattaa soida tai suhista konsertin jälkeen, mutta aamulla kuulo on taas palautunut normaaliksi.
Kuuloliiton erityisasiantuntijan Kauko Saaren mielestä juuri salakavala ilmaantuminen vaikeuttaa valistustyötä.
- Kyllä nuoret tietävät paljon, mutta on eri asia välittävätkö he siitä. Kuulovaurio tulee yleensä noin 10-15 vuoden viiveellä. Nuorena kuulo palautuu useimmiten melualtistuksen jälkeen, mutta muutaman vuoden kuluttua saattaakin huomata, ettei kuule enää puhelimen soivan, Saari sanoo.
Kuulokkeet ratkaisevat
Uusiin MP3-soittimiin kaavaillut maksimivolyymit vastaavat kaupunkiliikenteen melua. Kannettavia soittimia kuitenkin kuunnellaan usein juuri liikenteessä ja muissa meluisissa ympäristöissä.
Laitetta näpräämällä tulevistakin soittimista on mahdollista saada desibelejä lisää. Kauko Saaren mielestä fiksumpaa on kuitenkin panostaa hyviin kuulokkeisiin, vaikka ne maksavatkin hieman enemmän.
- Kannattaa ostaa hyvät luurit, jotka toistavat myös matalia taajuuksia. Ne maksavat itsensä takasin kuulon säilymisellä ja miellyttävyydellä. Kunnon kuulokkeet myös suojaavat ympäristön melulta, jollon soitinta ei tarvitse luukuttaa liikenteessä niin kovaa, Saari huomauttaa.
23.12.2009 YLE Uutiset/Iira Hartikainen/YLE Olotila
Ei kommentteja.
Lisää kommentti