Ti, 2009-11-03 13:08
Musiikki auttaa jaksamaan ja parantaa suoritusta juoksulenkeillä. Asiantuntija muistuttaa kuitenkin, että esimerkiksi maratoniin ei kannata valmistautua joka lenkillä musiikkia kuunnellen.
Juokseminen korvalappustereot korvilla ei ole uusi ilmiö. Pitkillä ja yksinäisillä lenkeillä musiikki ei olekaan pelkkää ajankulua ja ikävänkarkoitusta, vaan musiikista on tutkitusti myös hyötyä suoritukselle.
- Musiikkia kuunnellen juoksulenkin huomio kohdistuu muualle. Pieniä kolotuksia ei niin huomaa, eikä niitä silloin ehdi myöskään miettiä, sanoo Suomen urheilupsykologisen yhdistyksen puheenjohtaja Matti Jaakkola.
Jaakkolan mukaan olennaista on musiikin intensiteetti. Paras lenkkimusiikki on sellaista, joka on lähellä sydämen sykkeen tahtia. Monissa maissa musiikin kuuntelu massajuoksuissa on kielletty. Yleensä kiellon taustalla on kuulemisen vaikeutuminen, jolloin juoksija ei esimerkiksi kuule järjestäjien antamia ohjeita.
Musiikilla on väliä
Musiikki siivittää tunnetusti kulkua. Jokainen on kokenut, kuinka vaikkapa lempikappaleen soidessa voimia tuntuu olevan käytettävissä enemmän ja mieli on virkeämpi. Siinä piilee kuitenkin myös musiikkilenkkeilyn vaara. Musiikista ei saisi innostua liika: se kostautuu helposti juoksun edetessä.
- Jos vaikka valmistautuu maratoniin, ei kannata aina harjoitella musiikin kanssa. Tämä on tärkeää jo siitäkin syystä, että varsinaisen juoksun tapahtuessa ilman musiikkia saattaa tämä sitten tuntua tottumattomasta todella oudolta. Juoksu voi silloin mennä jopa pieleen, urheilupsykologi Jaakkola muistuttaa.
Jos taas juoksee maratonin korvalaput korvilla, on musiikin valinta mietittävä tarkoin. Vaaraa elimistön täydellisestä ylikuormittamisesta vääränlaisella musiikilla ei juurikaan ole, mutta ilman suunnitelmia voi kuitenkin tehdä kohtalokkaita virheitä. Urheilupsykologin mukaan kannattaakin tarkkaan suunnitella, millainen kappale soi missäkin vaiheessa juoksua.
- Jo harjoitellessa on hyvä miettiä, millainen musiikki on harjoittelua tukevaa, ettei juoksemista tule pelkkää juoksemista korvalaput päässä.
Se, onko kuunneltava musiikki countrya, heviä, iskelmää tai muuta lajia, on tutkimusten mukaan toissijaista. Jokaisella saa olla musiikin suhteen omia mieltymyksiä. Juoksun lisäksi pätee musiikin suoritusta parantava efekti myös voimasuorituksissa.
- Esimerkiksi saliharjoittelussa 12 toiston sarjoissa oikean musiikin tiedetään auttavan suoritusta, Jaakkola toteaa.
3.11.2009 YLE Uutiset / Marcus Ziemann / YLE Olotila
Lisää kommentti