Kommentit
Ei kommentteja.
Yhdysvaltalais-espanjalaisen tutkijaryhmän tulokset perustuvat 25 pähkinätutkimuksen yhteisanalyysiin. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut 583 miestä ja naista, joista osalla oli kolesteroliongelmia. Osallistujat eivät käyttäneet kolesterolilääkkeitä.
Osallistujat söivät päivittäin keskimäärin 67 grammaa pähkinöitä. Verrattuna verrokkeihin heidän kokonaiskolesterolipitoisuutensa pieneni keskimäärin 5 %, LDL-kolesterolipitoisuutensa 7 % ja haitallisen triglyseridirasvahapon pitoisuus 10 %. Lisäksi LDL:n ja kokonaiskolesterolin määrä suhteessa HDL-kolesteroliin pieneni, mikä kertoo kolesterolitasojen parantumisesta.
Muutoksia havaittiin myös terveillä, mutta ne olivat suuremmat kolesteroliongelmaisilla. Triglyseridi tosin väheni vain niillä, joilla sen pitoisuus oli valmiiksi suuri.
Tulostensa perusteella tutkijat uskovat, että pähkinöiden lisääminen muutenkin terveelliseen ruokavalioon voi alentaa kolesterolia ja auttaa sairauksien ehkäisemisessä. Vaikutukset ovat samat riippumatta siitä mitä pähkinöitä syö.
Tutkimus julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehdessä.
12.5.2010 Uutispalvelu Duodecim/YLE Olotila
Ei kommentteja.
Lisää kommentti