Kommentit
Ei kommentteja.
Myös esimerkiksi kamomillan käytön vaikutuksista odotusaikana tiedetään vain vähän. Tämä on saanut osan tulevista äideistä miettimään, mitä enää uskaltaa syödä.
Kamomillateetä vatsavaivoihin, inkiväärijuomaa raskauspahoinvointiin - näin saatettiin suositella ennen, mutta nyt yhä harvemmin. Uusimmat tutkimustulokset antavat viitteitä siitä, että inkivääri voi runsaasti käytettynä haitata sikiön solukehitystä. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira vaatiikin jatkossa inkiväärivalmisteisiin varoitustarran "Ei suositella raskaana oleville".
Maalaisjärjellä pärjää pitkälle
Helsingin Naistenklinikan synnytysosaston ylilääkärin Erja Halmesmäen mukaan nykyajan ongelma on kasvava lisäravinteiden käyttö. Niistä saatavat määrät esimerkiksi inkivääriä voivat olla yllättävän suuria.
-Kyllä jollekulle voi tulla ajatus siitä että kohta tässä ei uskalla enää paljon kääntyä eikä syödäkään kun on raskaana, kun pitää koko ajan pelätä vuoroin sitä ja vuoroin tätä. Mutta kyllähän tässä ihan terveellä maalaisjärjellä pärjätään, hyvin ja pitkälle, ja jos esimerkiksi inkivääriä on ruuassa tai piparkakuissa niin tottakai niitä voi syödä.
Halmesmäen mukaan ongelma on se, että nykyään monet käyttävät paljon erilaisia lisäravinteita, joissa saattaa olla suuriakin määriä jotakin tiettyjä aineita.
- Itse aina neuvon potilaille että ei kannata lisäravinteita käyttää, ainoat mitä kannattaa joissakin tapauksissa käyttää on foolihappo ja rauta, joskus D-vitamiini, Halmesmäki sanoo.
Osa luontaistuotteiden ja yrttien käyttöä koskevista tutkimustuloksista on ristiriitaisia, ja siksi ohjeet käytöstäkin ovat olleet toisistaan poikkeavia. Esimerkiksi osassa neuvoloita jaettava "Vauvan odotus" -kirja suosittelee juomaan inkivääriteetä raskausajanpahoinvointiin, koska sen on osalla todettu auttavan vaivaan. Toimituskunta aikoo kuitenkin päivittää kirjan pian suomalaisia ohjeita vastaavaksi.
Neuvot vaihtelevat paikkakunnan mukaan
Pian kolmannen lapsensa saavan Maiju Ruhasen kokemuksen mukaan tiedot siitä, mitä kaikkea odottava äiti voi raskausaikana ylipäänsä syödä, ovat vaihdelleet neuvolasta ja paikkakunnasta riippuen. Ruhansen mukaan tietojen pitäisi vähintään olla samankaltaisia paikasta riippumatta.
- Itse join inkivääriteetä raskausajan pahoinvointiin. On kyllä ajoittain hankalaa rakentaa raskausajan ruokavalio, kun pitäisi esimerkiksi syödä kuitua mutta ei pellavansiemeniä, mutta yritä nyt sitten löytää kuituleipää jossa ei ole pellavansiementä. Toisaalta kyllä ainakin minun kehoni myös itse tuntee ja tietää hyvin, mitä se tarvitsee, Ruhanen pohtii.
Ei kommentteja.
Lisää kommentti