Kommentit
Ei kommentteja.
Eteisvärinä-rytmihäiriöt ovat harvinaisempia miehillä, joiden veressä on runsaasti kalasta saatavia pitkäketjuisia omega-3-rasvahappoja. Etenkin dokosaheksaeenihappo (DHA) liittyy pienentyneeseen sairastumisriskiin, Kuopion yliopiston tutkimuksessa havaittiin.
Säännöllinen kalansyönti on aiemminkin yhdistetty eteisvärinäriskin pienenemiseen, mutta eri rasvahappojen vaikutukset eivät ole täysin selvillä.
Jyrki K. Virtasen johtamassa tutkimuksessa tarkasteltiin 2 200:aa kuopiolaismiestä. Miehet olivat 42–60-vuotiaita keskimäärin kahdeksantoistavuotisen seurannan alkaessa. Seurannan aikana miehille kirjattiin 240 sairaalahoitoa vaatinutta eteisvärinää.
Tulosten perusteella eteisvärinältä välttyminen oli todennäköisempää, jos veressä oli runsaasti pitkäketjuisia monityydyttymättömiä omega-3-rasvahappoja. Kuitenkin kun rasvahappoja tarkasteltiin erikseen, vain dokosaheksaeenihappo liittyi pienentyneeseen sairastumisriskiin.
Veren keskipitkäketjuiset omega-3-rasvahapot, alfalinoleenihappo tai hiusten metyylielohopeapitoisuus eivät vaikuttaneet eteisvärinöiden riskiin. Metyylielohopeaa kertyy pitkäikäisistä petokaloista ja sen runsaus voi muiden haittojen ohella kumota kalarasvoihin liitetyt terveyshyödyt.
Tulokset tukevat suomalaissuositusta, jonka mukaan kalaa olisi hyvä syödä ainakin kahdesti viikossa. Runsaasti omega-3-rasvahappoja on mm. muikussa, lohessa, anjoviksessa ja sillissä. Esimerkiksi turskassa ja seitissä niitä on niukasti.
Tutkimuksen julkaisi Circulation-lehti.
16.12.2009 Uutispalvelu Duodecim/YLE Uutiset/YLE Olotila
Ei kommentteja.
Lisää kommentti