Kommentit
Ei kommentteja.
Nestemäisten maitovalmisteiden uusi vitamiinisuositus on mikrogramma D-vitamiinia 100 grammaa tuotetta kohti. Levitettäviin ravintorasvoihin D-vitamiinia tulisi lisätä 20 mikrogrammaa sataan grammaan.
D-vitamiinin keskimääräinen saanti on Suomessa selvästi alle suositusten. Riskiryhmiä ovat lapset, teini-ikäiset tytöt ja vanhukset.
Maaliskuun lopulla valtion ravitsemusneuvottelukunta korotti yli 60-vuotiaiden päivittäistä D-vitamiinisuositusta 20 mikrogrammaan ympäri vuoden. Pikkulapsille, raskaana oleville ja imettäville suositus on 10 mikrogrammaa ja 4–60-vuotiaialle 7,5 mikrogrammaa päivässä.
D-vitamiinin vaje edesauttaa osteoporoosin eli luukadon syntyä, sillä D-vitamiinin puutteessa kalkin imeytyminen suolistosta heikkenee.
Tärkein D-vitamiinin lähde on aurinko, jonka ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta iholla syntyy D-vitamiinia. Pitkän talven vuoksi ravinnon D-vitamiinilla onkin suomalaisille suuri merkitys. D-vitamiinia alettiin lisätä maitovalmisteisiin vuonna 2003.
28.4.2010 YLE Uutiset/YLE Olotila
Ei kommentteja.
Lisää kommentti