Netin gallerioissa keskustelu voi alkaa loukkaavana kielenkäyttönä ulkonäöstä ja edetä seksistisiin ehdotuksiin sekä kuvien levittelyyn.
Mannerheimin lastensuojeluliiton nuorisotyön päällikkö Juuso Peura kertoo, että häirintä on yleisimmin vihjailevia tai häiritseviä viestejä, ulkonäön kommentointia ja huorittelua tai homottelua.
- Näkyvintä on nimittely ja häiritsevien viestien tai ehdotusten lähettäminen. Sen lisäksi on kuvien tai web-kameran kautta tapahtuvaa häirintää ja kiristystä.
Mannerheimin lastensuojeluliiton selvituksen perusteella nuorten verkossa kohtaamista ikävistä tilanteista ainoastaan seksuaalinen häirintä näyttää olevan kasvussa.
Kartoituksen mukaan yli kolmannes yläasteikäisistä, 13 - 15-vuotiaista tytöistä joutui seksististen häiriköinnin kohteeksi. Samaan tulokseen päädyttiin aiemmin poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksessa.
Kolmannes tytöistä kokee tulevansa myös koulussa seksististen ehdotusten, nimitysten tai käpälöinnin kohteeksi.
Häiriköijinä ja kiusaajina verkossa toimivat usein tutut nuoret samasta koulusta. Vaikka nettipuhe on roisimpaa kuin kasvotusten käyty keskustelu, häiriköivät nuoret pojat kuittaavat puheet vitseinä.
Juuso Peuran mukaan terve itsekunnioitus ja omanarvontunto suojaavat nuoria parhaiten törkeältä kohtelulta.