Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Lihavien naisten palkkakuoppa
 
Kategoriat:

Lihavien koulutettujen naisten palkka on jopa 30 % pienempi kuin vastaavasti koulutetuilla laihoilla naisilla, sanoo dosentti Sirpa Sarlio-Lähteenkorva Helsingin yliopistolta.

Sarlio-Lähteenkorva on tutkinut lihavuuden vaikutusta palkkatasoon ja tulokset ovat aika murskaavia. Jos johtavassa asemassa olevien, koulutettujen naisten palkkataso on lähes kolmanneksen alhaisempi kuin hoikkien, niin ero ei voi johtua vain toimenkuvista.

Yrittäjänaisissa palkan ja lihavuuden suhde oli kuitenkin toisin päin. Itsensä työllistävät lihavat naiset tienasivat paremmin kuin hoikat. Tästä Sarlio-Lähteenkorva katsoo ainakin epäsuorasti voitavan päätellä, että lihavia naisia syrjitään palkkatyössä.

- Voi olla, että lihavien naisten on vaikea edetä työelämässä tai he ovat niin tietoisia yhteiskunnan kauneusihanteista, että he eivät hae korkeasti palkattuja töitä.
Vähemmän koulutetuilla naisilla palkkaeroja pulskien tai hoikkien kesken ei ollut. Tosin työttöminä oli suhteessa enemmän lihavia kuin laihoja naisia. Miehillä lihavuus ei näytä vaikuttavan palkkatasoon. Tutkijoilla oli käytettävissään edustava otos suomalaisia työikäisiä ihmisiä sekä heidän pituus- ja painotiedot. Nämä tiedot linkitettiin verohallinnon keräämiin palkkatietoihin.

Aarre Kanth / PRIIMA

PRIIMAn studiokeskustelu läskistä

PRIIMAn juttu Ay-johtaja ja ylipaino