Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Studiokeskustelu läskistä
 
Kategoriat:

Läskistä on tullut iso ongelma sekä yhteiskunnalle että läskille. Julkinen keskustelu huutaa laihduttamista ja ihmiset katsovat oikeudekseen tölväistä lihavaa joka tilanteessa.

Riippuvuushäiriö

Vieraamme riippuvuuskonsultti Jaana Hölttä on terveysalan ihmisiä ja hän on miettinyt ylipainoasioita. Jos ihminen haluaa apua lihavuuteen, haluaa muutosta, miten se parhaiten hoidettaisiin? Nykyiset keinot lienevät huonoja.
- On totta, että terveydenhuollon palveluissa hoito ja neuvonta perustuu valistukseen, josta ylipainoisilla harvemmin on puute. Tietoa kyllä on, miten painon saa laskemaan, mutta tarjolla oleva apu ei ole auttavaa. Riippuvuushäiriöihin perehtyneenä olen sitä mieltä, että osalla ylipainoisista saattaa olla kyse riippuvuushäiriöstä. Riippuvuus voi kehittyä lähes mihin tahansa. Tyypillistä on se, että ihminen ei pysty hallitsemaan syömistä, niitä määriä, aloittamista tai lopettamista, kertoo Jaana Hölttä. - Ruoka aktivoi aivojen mielihyväkeskusta samoin kuin päihteet.

- Yksinkertaisimmillaan kyse on siitä, että pyritään pois pahasta olosta tai tavoittelee jotain mielihyvää. Oli se päihde ruoka tai jokin muu, millä itseään päihdyttää, sillä tavoitellaan joko hyvää oloa tai pääsyä pahasta olosta. Tähän virallinen terveydenhuolto ei anna apua. Riippuvuushäiriöistä tarvittavaa tietoa ei välttämättä ole terveydenhuollossa olemassakaan.

Syrjintää

copyright YLE/videokuvaa

Puhutaan aika isosta palkkaerosta, jos koulutettu ylipainoinen nainen saa 30 % vähemmän kuin saman koulutuksen saanut hoikka nainen. Jaana Hölttä näkee, että asiassa osittain saattaa olla kyse myös itsesyrjinnästä. Ylipainoinen nainen ei itse usko omiin mahdollisuuksiinsa tai ei tohdi pyytää samaa palkkaa.

Onko laihuusnormi jonkinlainen tapa hallita naista? Alistaa naista? - Näkisin, että pitkälti se on sitä.
Tuli mieleen sekin, että mitä mielikuvia lihaviin liitetään. Se on osittain myös piilosyrjintää, eli semmosta, mitä ei pystytä todentamaan. Se on siellä olemassa, ja kohde itse tunnistaa sen, mitätöimistä. Lihava ihminen on usein vitsi tai häntä ei oteta vakavasti, sanoo Hölttä.

Itseaiheutettu sairaus

Kovaa on ollut keskustelu siitäkin, että ylipainoisille määrättäisiin korkeammat terveyskeskusmaksut. STT:n mielipidekyselyn mukaan noin kolmasosa on sitä mieltä, että näin voitaisiin tehdä. Jos maksuja korotettaisiin, eikö julkisen terveydenhuollon pitäisi myös antaa jotain ongelmaan puuttumiseksi?

- Toivoisin, että keskustelu itse aiheutetuista sairauksista loppuisi. Sellainen on äärimmäisen loukkaavaa ja syyllistävää. Miten sitten voidaan määritellä, mikä on itse aiheutettua? Nykyään tiedetään kaikkien kansansairauksien ennalta ehkäisevät toimet ja niille altistavat riskitekijät. Näin ollen voisi ajatella, että syövät, tuki- ja liikuntaelin-sairaudet, diabetes voisivat olla itse aiheutettuja. En ole kuullut käytävän julkista keskustelua siitä, onko stressiperäiset sairaudet itse aiheutettuja, sanoo Hölttä.

PRIIMAn juttu Lihavien naisten palkkakuoppa

PRIIMAn juttu Ay-johtaja ja ylipaino