Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Ay-johtaja ja ylipaino
 
Kategoriat:

Tehy:n puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola tietää millaista kohtelua ylipainoinen voi saada. Hänen kykyään hoitaa ay-asioita on epäilty. Syyksi on sanottu ulkonäköä ja sitä kautta tulevaa uskottavuutta.

Laitinen-Pesola sanoo, että sähköposti on madaltanut kynnystä ottaa kaikenlaisiin asioihin kantaa. - Jäsenet ovat lähetelleet viestejä siitä, miltä puheenjohtaja näyttää. Viestin lähettäjien mielestä painoni ja ulkonäköni vaikuttaisi negatiivisesti tehyläisten edunvalvontaan. Sellaisiakin viestejä tulee, että oma edunvalvonta näyttää olevan lähempänä kuin jäsenten.
- Pyrin vastaamaan jäseniltä saamiini posteihin, on ne miten kriittisiä tahansa. Mutta kun puututaan asiaan, jolla ei ole mitään tekemistä edunvalvonnan kanssa, niihin jätän vastaamatta.

Lihavuudesta saa sanoa?

Laitinen-Pesolan kokemuksen mukaan lihavuuteen saa puuttua kuka tahansa ja missä tahansa. - Kyllähän jokainen näkee, miltä minä näytän ja että olen ylipainoinen. Mutta jos minulla olisi jokin muu vika, ihmiset olisivat aika hienotunteisia. Ilmeisesti katsotaan, ettei hallitse itseään, jos on ylipainoinen. Ja siitä voi sanoa.
- Ei se kivalta tunnu, Laitinen-Pesola sanoo. - Mä horjun +/- 15 kilon välillä, eli itsekin tiedän olevani ylipainoinen ja haluaisin tehdä asialle jotain, mutta erinäisistä syistä voimaa ei nyt ole riittänyt siihen. Se ei tunnu lainkaan mukavalta.

Jaana Laitinen-Pesola sanoo, että hän tiedostamattaan tai tiedostaen on muuttanut käyttäytymistään esimerkiksi buffet-ruokailuissa. - Huomaan, että aika tarkkaan katson, mitä laitan lautaselleni, etten ainakaan käyttäytymisellä osoittaisi, että elän epäterveellisesti. Kaupassa kerään niin sanotusti terveellisiä vaihtoehtoja, ettei kukaan, joka tunnistaa minut, ajattelisi, että mitä se ostaa.

Mikä on itse aiheutettu sairaus?

Ajoittain hyvinkin vilkkaana vellonut lihavuuskeskustelu ja lehtien laihdutusohjeiden tyrkyttäminen saa Laitinen-Pesolalta tylyn kommentin. - Se on syyllistävää. Mä olen sairaanhoitaja koulutukseltani ja tiedän kyllä riskit, jotka tässä työssä liittyvät ylipainoon.

- Totta kai tämä on itse aiheutettua, minähän sitä hallitsen, mitä suuhuni laitan, mutta silti tuntuu,
että nyt mennään tietyn rajan yli. - Mediassa puhutaan paljon, että onko oikeutta saada hoitoa itse aiheutettuihin sairauksiin? Tässä on vähän sitä samaa, jos olen lenkillä ja katkaisen koipeni, sekin on itse aiheutettua.

Aarre Kanth / PRIIMA

PRIIMAn juttu Lihavien naisten palkkakuoppa

PRIIMAn studiokeskustelu läskistä