Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Pillereistä potenssipakko?
 
Kategoriat:

Rautakanki nousee erektiolääkkeitä valmistavan yrityksen nettisivuilla tömäkkään seisontaan. Myös pillereiden myynti on jämäkässä kunnossa, Suomessa käytetään noin 10 000 potenssipilleriä päivässä.

Ennen rakkauselämällä oli selkeä kulkunsa. Rakastuminen, sitten parisuhde, seksuaalisuus ja lisääntyminen. Seksologian opinnoissa korostettiin tunteiden merkitystä ongelmien, kuten impotenssin kohdalla. Apua fyysisiin ongelmiin haettiin korjaamalla parisuhdetta ja omaa psyykeä.

copyright YLE/videokuvaa

Miestutkija Arto Tiihonen pelkää nykyisen potenssilääkeinnostuksen kutistavan miehen seksuaalisuuden peniskeskeiseksi. - On unohdettu, mitä mies haluaa. Seksuaalinen tyydytys on paljon muutakin kuin pelkkä laukeaminen. Pornokuvastossa mies on aina ollut kova suorittaja, ja nyt erektiolääkkeiden mainokset vielä vahvistavat tätä mielikuvaa.

Erektion kiinnostavuus katoaa?

Suomen seksikkäimpien miesten joukkoon äänestetty taiteilija Jorma Uotinen uskoo innokkaan erektiolääkkeiden mainostamisen lisäävän miesten suorituspaineita. Samalla hän näkee mainostaulujen rautakanget ja bussinkyljen erektiovarmuuden hiukkasen naurettavina. - Erektio on banalisoitu, siitä on tehty jopa epäkiinnostavaa.

copyright YLE/videokuvaa

Uotinen kehottaa jokaista miettimään itse oman seksuaalisuutensa ja tarpeensa. Potenssilääkeneuvojaksi hän ei lähde, seksuaalisuus on niin intiimiä ja yksilöllistä. Toiselle riittää vartin erektio, ja jos toinen tarvitsee kaksi tuntia, niin se hänelle suotakoon.


Käyttäjän kokemukset

Tutkija Arto Tiihonen kaipaa avointa keskustelua miesten seksuaalisuudesta ja erektiolääkkeiden käyttäjien kokemuksista. Puhujia on kuitenkin vaikea löytää. Etsimme PRIIMAan lääkitystä kokeillutta haastateltavaa usean asiantuntijan avulla, mutta kukaan ei suostunut kameran eteen. Seksuaalipoliittinen yhdistys Sexpon kautta saimme heidän mukaansa tyypillisen käyttäjän kertomuksen.

”Mulle tuli täytenä yllätyksenä ettei kalu ottanutkaan eteen niin kuin aiemmin. Pidin niitä eron jälkeisinä alkuvaikeuksina, mutta lopulta oli pakko todeta että äijällä ei enää seiso.
Uuden naisystävän kanssa välttelin sänkyyn menoa, kunnes hän otti asian puheeksi.”

”Oli se vielä lääkärilläkin tiukka paikka sanoa, että musta ei ole sänkyhommiin. Lääkäri kirjoitti kaksi reseptiä ja kehotti kokeilemaan kumpi toimii paremmin. Oli muuten ihme fiilis todeta miten patukka alkoi toimia taas ihan normaalisti.”

Kaikkien tavoitteena parempi seksielämä

copyright YLE/videokuvaa

Sexposta kerrotaan, että erektiolääkkeet ovat poistaneet suorituspaineet monelta, ja kokemukset ovat yleisesti hyviä. Miestutkija Arto Tiihonen tietää pillereiden tuoneen apua, mutta patistaa tutkimaan pitkäaikaisen käytön vaikutuksia. - Vastaavia aineita dopingina käyttäneillä urheilijoilla on ollut useita viikkoja kestäviä erektioita, eikä mitään keinoa laukaista tilannetta. Ja pitää muistaa, että seksi on paljon muutakin kuin pelkkä rautainen kanki.

Jorma Uotinen muistuttaa unelmien ja fantasian merkityksestä. - Seksi on haarojen välissä ja korvien välissä, mieleen tulee Fernando Pessoan runo: ”Äkkiä kaikkien atleettien käsivarret puristivat minua naisena, ja jo pelkästä ajatuksesta minä pyörryin kuviteltujen lihasten likistyksiin.”

Tiina Klemettilä / PRIIMA

PRIIMAn studiokeskustelu aikuisesta seksistä