Teemalauantai

Takaisin

31.10. Teemalauantai: Elina Salo

Lauantaina 31.10.2009 klo 21.00

Elina Salo on paitsi ihana näyttelijä myös suuri filmihullu. Siksi hän on saanut Aki Kaurismäen ja Jörn Donnerin jälkeen kunnian valita suosikkielokuviaan loppusyksyn Kino Klassikkoon. Marraskuun ensimmäisenä sunnuntaina alkavan sarjan skaala ulottuu Sjöströmistä ja Chaplinista Langiin ja Godardiin. Ennen jokaista elokuvaa Elina Salo esittelee valintansa.
"Carte blanche à Elina Salo" -sarjan aattona omistamme teemaillan Salon omille elokuville ja ajatuksille.

Pari kolme asiaa Elina Salosta on Marjaana Mykkäsen ohjaama dokumentti, joka esittelee alkuperäisen Pikku Myyn, suomifilmien suloisen kaunottaren, Kaurismäen elokuvien hyvän ihmisen ja intohimoisen filmihullun.
Elina Salo on oppinut sanomaan ei. Ei muistelmille, ei haastatteluille, ei työstä puhumiselle. Tässä dokumentissa hän puhuu mitä itse haluaa, ja se mitä hän puhuu on täyttä asiaa. Elina Salo elää elämäänsä Pariisissa, Sipoossa ja Helsingissä onnellisena, vihaisena ja optimistisena. Godard-henkinen dokumentti on vuodelta 1998.

Runoilija ja muusa

Teemaillan ensimmäinen elokuva on Runoilija ja muusa, jossa Elina Salo tekee yhden hienoimmista elokuvarooleistaan runoilija Eino Leinon muusana, runoilija L.Onervana. Jaakko Pakkasvirran vuonna 1978 ohjaama elokuva toi Salolle Jussi-palkinnon.
Elokuva kuvaa Eino Leinon ensimmäistä, ristiriitojen täyttämää avioliittoa Freya Schoultzin kanssa sekä rakkaussuhdetta runoilija L. Onervaan.
Elokuva alkaa Leinon ja Freyan häämatkasta Leinon synnyinseuduille Paltalniemelle vuonna 1903. Leino valittaa, ettei hän ole avioliittonsa aikana voinut kirjoittaa yhtään runoa koska hänen on raadettava lehtitoimittajana. Pariskunnan välit viilenevät, ja Leino jatkaa boheemielämää taiteilijaystäviensä Halosen, Gallen-Kallelan ja Sibeliuksen kanssa. Lopulta runoilija löytää sukulaissielun toisesta runoilijasta, L. Onervasta.
Leinoa esittää Esko Salminen, ja Freyan osassa nähdään Katja Salminen.
Elokuva on esitetty viimeksi televisiossa liki 14 vuotta sitten.

Hamlet liikemaailmassa / YLE

Runoilijan ja muusan roolin jälkeen Elina Salo nähdään kuningatar Gertrudina - Shakespearea kumiankoilla!
Aki Kaurismäen ohjaama Hamlet liikemaailmassa on huikeasti tyylitelty, mustavalkoinen kertomus ahneudesta, rahasta ja vallasta. Tragedia on siirretty Tanskanmaalta helsinkiläiseen liikemiessukuun.
Elokuvan ensimmäiset sanat kuullaan Hamletin suusta: "Kinkkua, anna minä." Englanniksi siis "Ham, let me."
Pääosissa nähdään Elina Salon lisäksi Pirkka-Pekka Petelius, Esko Salminen, Kati Outinen, Esko Nikkari ja Kari Väänänen. Elokuva on vuodelta 1987.

21.00 Pari kolme asiaa Elina Salosta (1998)

21.46 Runoilija ja muusa (1978) K-11

23.25 Hamlet liikemaailmassa (1987)

Takaisin

Lauantai-illan huumaa YLE Teeman tapaan: syvyyttä ja korkeutta, tunnetta ja tietoa, dokumenttia ja elokuvaa - siis kokonaisia elämyksiä!
Teemalauantai koostuu yleensä elokuvasta ja sen teemaa syventävästä dokumentista, tai päinvastoin. Ohjelmat ruokkivat toisiaan, 1 + 1 on enemmän kuin 2.


Ihanaa ruokaa sielulle: Elina Salon suosikkielokuvat
Kino Klassikko esittää sunnuntaisin 1.11.-6.12. Elina Salon suosikkielokuvia, jotka näyttelijä itse esittelee.