Maailman köyhimmät pokeripöydässä
Timo Harakka, 10 kirjaa rahasta –sarjan toimittaja
Jos maa on maailman viidenneksi köyhin, toipumassa 15 vuoden sisällissodasta, jossa sadat tuhannet ovat kuolleet ja yhtä monet ovat maamiinojen silpomia, mitä se tarvitsee? Jos kansalaisista 56 prosenttia on lukutaidottomia, mitä maa kipeimmin kaipaa?
Aivan oikein: pörssin.
Maailmanpankki (WB) ja Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) perustivat Mosambikin pörssin 1999. Yli kymmenen vuotta myöhemminkään siellä ei vaihdeta kuin kahta osaketta, kolmena päivänä viikossa, klo 9-12.
Se ei ole maailman pienin pörssi, enää. Heinäkuun alussa avattu Kambodzhan pörssi saattaa saada ensimmäiset osakkeet myyntiin vielä tämän vuoden puolella. Kuten muistanemme, maa kärsi nykyhistorian hirvittävimmästä kansanmurhasta: punaiset khmerit murhasivat yli miljoona ihmistä, ehkä jopa viidenneksen Kambodzhan väestöstä.
Moni pitää kapitalismia kylmänä järjestelmänä. Minusta se on ajoittain hellyttävän sympaattinen. Erityisen liikuttava on pääoman usko omaan kaikkivoipaisuuteensa; että globaali kaupankäynti poistaa köyhyyden ja muutkin ongelmat.
Venäjä osoitti 1990-luvulla, että jos maassa ei toimi laki ja järjestys, markkinat eivät pyöri. Venäjä yksinkertaisesti kieltäytyi maksamasta velkojaan 1998, ja aiheutti valtavia tappioita ulkomaisille sijoittajille. Mm. George Soros hävitti kaksi miljardia dollaria itänaapuriimme.
Toinen seikka on, että köyhän maan asukkaat eivät välttämättä syleile rahan lähetyssaarnaajia kiitollisuudesta itkien. Globaalin kapitalismin lähetysjärjestöt WB ja IMF ovat ideologisessa puhdasoppisuudessaan saaneet aikaan suurta tuhoa, ennen kaikkea Aasian kriisissä 15 vuotta sitten.
Ottaen huomioon, että WB/IMF sai aloittaa Mosambikissa täysin valtuuksin ja puhtaalta pöydältä, tulos ei täysin vakuuta. 20 vuodessa maa on noussut vain kymmenen sijaa köyhimpien maiden listalla; inhimillisen kehityksen indeksissä se on 182 valtion joukossa sijalla 172. (Ja voi hyvällä syyllä väittää, että köyhyyden vähenemisestä voidaan kiittää perinteistä kehitysapua, jota markkinamiehet vihaavat syvästi.)
Tavallisen ihmisen elämä köyhässä maassa ei parissa vuosikymmenessä muutu miksikään. Toisin kuin innokkaat sijoittajat unelmoivat, mistään ei yht-äkkiä materialisoidu laajaa, kuluttavaa keskiluokkaa.
Aravind Adiga ruoskii säälimättä tätä sokeaa uskoa kapitalismin autuuteen upeassa satiirissaan Valkoinen tiikeri, joka voitti arvostetun Booker-palkinnon 2008. (Kirja on niin tuore, että sen saa vielä kaupoista pokkarina, hopi hopi!)
Rutiköyhän riksakuskin pojan silmin Intia jakautuu jyrkästi: Valoon ja Pimeyteen, isomahaisiin ja pienimahaisiin – eikä välissä ole mitään. Nokian tehtaat, upeat teknologiakylät ja puhelinpalvelukeskukset tuovat hyvinvointia mitättömän harvoille, promillen tuhannesosalle. Samalla edistyksen illuusio saattaa jopa heikentää huono-osaisimpien asemaa.
”Hanoissamme ei ole vettä, ja mitä te Delhin ihmiset annatte meille? Matkapuhelimia.”
10 kirjaa rahasta –sarjamme kumartaa ja kiittää kesän seurasta! Päätösjaksomme (8.8. TV1 klo 21.30) laajenee syleilemään koko maailmaa, havaitsemaan maapallon suuren enemmistön, usein näkymättömät miljardit.
Pokeriammattilainen Ville Wahlbeck ei kuitenkaan synkisty kurjuuden edessä. Kapitalismi on aina alussa väkivaltainen, räikeän epäoikeudenmukainen järjestelmä, kuten Yhdysvalloissa yli 100 vuotta sitten. Äärimmäisyydet johtavat vastatoimiin, jotka saattavat kesyttää markkinavallan yleisestikin hyödyllisiin tarpeisiin. Kehitysmaissa ei siis pidä odottaa pikavoittoja, vaan toimia pitkäjänteisesti kaikkien hyvinvoinnin eteen.
Ville Wahlbeck kertoo myös koskettavasti syyt, miksi hän 35-vuotiaana on luopumassa uhkapeleistä. Ja ehkä yllättävästi, mitä hän jää kaikkein eniten kaipaamaan pokeripöydistä.
Hän kuvaa maailman parhaiden korttiammattilaisten tiivistä yhteisöä, jota luonnehtii keskinäinen luottamus... kenties peräti rakkaus.
2 kommenttia
Ma 08.08.2011 @ 14:40
Kiitos itsellenne! Sarja on ollut suureksi iloksi, tämän kesän ainoa "must" ohjelma!
To 25.08.2011 @ 15:54
Markkinatalouteen on sisäänrakennettu mekanismi, joka aiheuttaa sen että markkinat eivät koskaan toimi kunnolla: yllätysyllätys, toimitusjohtajat ja heidän firmojensa pääomasijoittajat. Toimitusjohtajat, yleensä rahoittajien pakottamana, eivät halua minkään markkinan olevan hyvää ja toimivaa markkinataloutta, koska mitä parempaa markkinataloutta markkinat ovat, sitä vähemmän sieltä saa voittoa: Täydellisesti kilpailluilta markkinoilta (Ks. Wikipedia:Täydellinen kilpailu) ei saada voittoa ollenkaan. Toimitusjohtajat ja hänen firmansa osakkeenomistajat haluavat markkinoita, jotka ovat huonoa markkinataloutta mutta hyvää liiketaloutta.
Vertauskuvana voisi olla jalkapallo-ottelu: pääomasijoittajat ja (tyhmimmät) oikeistopoliitikot, he eivät edistä jalkapalloa, vaan sellaista jalkapalloa jossa voi mättää paljon maaleja vastustajan verkkoon. Kapitalismi on maalien mättämistä vastustajan verkkoon, toimiva markkinatalous on jalkapallopeli jossa tuomari varmistaa että joukkueiden valmentajat eivät pääse rikkomaan sääntöjä.
Uusliberalistit ovat sitä mieltä että valtio on se syy, minkä takia markkinat eivät toimi. Ei ole vaan toimitusjohtajat ja pääomasijoittajat ovat se syy minkä takia markkinat eivät toimi -- lisäksi syyllisiä ovat oikeistopoliitikot jotka yksityistävät sellaisia pakko ostaa-palveluja kuin katsastus. Sijoittajat ym. tykkäävät markkinoista jotka ovat huonoa markkinataloutta mutta hyvää liiketaloutta. Kapitalismilla tarkoitetaan liiketaloutta, kapitalismi on eduskuntakelpoinen termi oikeistopoliitikkoja varten jotta he voivat teeskennellä olevansa päteviä yhteiskuntajohtamistehtävissä.