25. tunti

Herkkupaloja yön sydämessä


KEVÄT 2000

Tammi Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu


11.1. ONNEN PÄIVIÄ - NEUVOSTOLIITTOLAINEN YKSINPUHELU (92 min)
  • Ohjaaja: Vitali Manski, TOO Kinevideostudia MV Studia, Venäjä, 1999
    Venäläisen huippuohjaajan Vitali Manskin ja nykykirjallisuuden eliittiin kuuluvan Igor Jarkevitsin elokuva kuvaa neuvostoelämää Stalinin kuoleman ajoista 1980-luvun puoliväliin, perestoikan aikaan. Hurmaava kollektiivinen omaelämäkerta perustuu ainutlaatuisiin arkistomateriaaleihin neuvostoihmisen todellisesta elämästä ja jopa sen intiimistä puolesta.

    18.1. VIIMEINEN KATTAUS (90 min)

  • Ohjaajat Shari Springer Berman ja Robert Pulcini, Lobo Grande Pictures, USA, 1997
    Chasen’s ravintola Hollywoodissa syötti elokuvan kulta-ajan näyttelijät ja poliitikot. Trendikkäämpien ravintoloiden tulo ajoi Chasen’sin kuitenkin vaikeuksiin. Dokumentti seuraa ravintolan kahta viimeistä viikkoa.

    25.1. BILLY WILDER (56 min)

  • Ohjaaja Mel Stuart, PBS, USA, 1998
    Billy Wilder oli yksi Hollywoodin suurimmista ohjaajasta, jonka yli 50 elokuvasta muistamme mm melodraaman Sunset Boulevard. Kuuden Oscarin haltijan muotokuva sisältää mm ennen äkemätöntä materiaalia Wilderin omista arkistoista. Elokuva kertojaääni on Walter Matthaun..

    1.2. EISENSTEIN: THE MASTER’S HOUSE (105 min)

  • Ohjaajat Marianna Kirejewa ja Alexander Iskin , Profit, Venäjä, 1998
    Kiehtova kuvaus erään maailman suurimman elokuvaohjaajan ja teoreetikon, Sergei Eisensteinin elämästä ja työstä.

    8.2. CINEMA VERITE - HETKESSÄ KIINNI (102 min)

  • Ohjaaja Peter Wintonick, PBS, USA, 1999
    Cinéma vèrité - hetkessä kiinni on kattava dokumentti cinéma vèritén historiasta, sen persoonallisista tekijöistä ja kehittäjistä tämän päivän musiikkivideoihin.

    15.2. HITCHCOCK, SELZNICK & HOLLYWOOD (85 min)

  • Ohjaaja: Michael Epstein , PBS, USA, 1999
    Dokumentti kahden voimakastahtoisen Hollywood-legendan yhteistyön vuosista. Näitä vuosia väritti Selznickin edustaman (haipuvan) studioiden täydessä kontrollissa tapahtuneen elokuvantekemisen yhteentörmäys Hitchcockin modernimman näkemyksen kanssa, jonka myötä ohjaajakin alkoi saada tunnustusta ja sananvaltaa työhönsä.

    29.2. DANCEMAKER (98 min)

  • Ohjaaja: Matthew Diamond, Four Oaks Foundation, USA, 1998
    Vahva muotokuva maailman merkittäviin tanssijoihin ja koreografeihin kuuluvasta Paul Taylorista.

    7.3. SOKAISEVA VALO (58 min)

  • Ohjaaja ja tuotaja: Pola Rapaport, USA, 1998,
    Pola Rapaportin tutkielma Caprin saaren mystisestä vetovoimasta ja vaikutuksesta yhdistelee faktaa ja fiktiota ja punoo aineksistaan kudelman, jossa kolmen ihmisen kohtalot risteävät mieleenpainuvalla tavalla. Huolella rakennetusta äänimaailmasta vastaavat Laurie Anderson, Van Morrison ja Peter Gabriel.

    14.3. MAFIAN LAKIMIES (67 min)

  • Ohjaaja: Paul Wilmshurst, The Big Table Film Company, USA, 1997
    Muotokuva asianajaja Oscar Goodmanista, joka on edustanut oikeudessa lähes jokaista tärkeää mafia-pomoa Las Vegasissa.

    21.3. NELJÄ PIENTÄ TYTTÖÄ (102 min)

  • Ohjaaja Spike Lee, Spike Lee, USA, 1997
    1963 räjäytettiin pommi baptistikirkossa Birminghamissa, Alabamassa. Spike Leen ohjaama ja tuottama ensimmäinen pitkä dokumentti kertoo ihmisoikeusliikettä säväyttäneessä tapahtumassa kuolleista neljästä tummaihoisesta tytöstä. Leen intiimi yhteys tyttöjen läheisiin tuo heidät elävästi muistoihin. Ohjaaja tarjoaa rasistiseen tapaukseen sekä provosoivan että inspiroivan näkökannan, jonka kertomiselle hän on omistautunut.

    28.3. KIVUN KOKEMUS (80 min)

  • Ohjaaja: Stephen Dwoskin, ZDF/ARTE, Ranska, 1997
    Kun kätemme katkeaa tai sydämemme särkyy, tunnemme tuskaa. Mikä kivussa, vaivassa, kärsimyksessä, murheessa on niin kiehtovaa ja kauheaa? Stephen Dwoskinin dokumentti-esseessä lääkärit, potilaat, urheilijat ja sadomasokistit puhuvat kivun syvimmästä olemuksesta

    4.4. OHJAAJA: WILLIAM WYLER (60 min)

  • Ohjaaja: Aviva Slesin, PBS, USA, 1999
    Mukaansatempaava dokumentti William Wylerin 1902-81 menetyksekkäästä ohjaajaurasta.

    11.4. MILLHOUSE: VALKOINEN KOMEDIA (93 min)

  • Ohjaaja Emile de Antonio, 1971
    Hyytävän hauska elokuva 1960-luvun Amerikasta, jossa poliitikot ja tiedotusvälineet hyödynsivät hiljaisen enemmistön kommunisminpelkoa mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla. Aikakauden dokumenteista koostuva elokuva muodostaa huikean näytelmän, jonka päähenkilönä on maan tuolloinen presidentti Richard Nixon.

    18.4. UNDERGROUND (88 min)

  • Ohjaaja Emile de Antonio, 1974
    Vallankumoukseen USA:ssa tähtäävä terroristiryhmä The Weather Underground onnistui 1970-luvulla piileskelemään vuosikausia maan alla. Eräät sen johtohahmoista suostuivat kuitenkin esiintymään naamioituneina tässä dokumentissa ja kertomaan toimintansa perusteista.

    25.4. MR. HOOVER JA MINÄ (90 min)

  • Ohjaaja Emile de Antonio, 1989
    Emile de Antonio joutui Yhdysvaltain salaisen palvelun tarkkailtavaksi 16 vuotiaana liityttyään vasemmistolaiseen nuorisojärjestöön. Hänen radikaalit elokuvansa nostivat hänet seurattavien ja häirittävien henkilöiden listan kärkeen. Elokuvassa ohjaaja selvittää suhdettaan FBI:hin ja sen monivuotiseen johtajaan J. Edgar Hooveriin.

    2.5. SOTALESKET

  • Ohjaaja Barbara Sonneborn, Sun Foundation Productions, USA, 1998
    Ohjaajan henkilökohtainen kertomus Vietnamin sodan leskistä rintaman kummaltakin puolelta. Haastattelut limityvät kuvausmatkaan, jonka ohjaaja teki miehensä kuolinpaikalle Vietnamiin.

    9.5. SOTA JOHN HUSTONIN SILMIN (90 min)

  • Ohjaaja Midge McKenzie, Barnsbury Productions, Iso-Britannia, 1998
    Ohjaajalegenda John Huston kuvasi toisen maailmansodan aikana kolme dokumenttia (Report From the Aleutians, Battle of San Pietro ja Let There Be Light). Ainutlaatuisessa 1980 -luvun alussa kuvatussa haastattelussa John Huston kertoo näiden sotadokumenttien taustoista ja ohjelmassa on mukana pitkiä jaksoja näistä ohjaajan kiitetyistä ja kiistellyistä töistä.

    16.5. KOTISIVU (90 min)

  • Ohjaaja Doug Block, tuotanto J.P. Weiner Productions, USA 1997
    Legendaarisen X-sukupolven netti-dokumentti. Nettiapina Justin Hallin intiimi webbi-elämä. Missä kulkee verkkoyksityisyyden raja?

    23.5. FAUST

  • Ohjaaja: Jan Svankmajer, Heart of Europe, Tsekki & Lumen Films, Ranska
    Tsekkiläisen surrealistin, Jan Svankmajerin, näkemys Faust-myytistä. Tämä Faust ei ole goethelainen sankari vaan kadunmies, joka ei vastusta paholaisen kanssa tehtävän sopimuksen kiusauksia.


    KEVÄT 1999 | SYKSY 1999 | KEVÄT 2000| SYKSY 2000 | KEVÄT 2001 | KESÄ 2001