yle.fi


Muistikuvaputki - Draamaa

Muistikuvaputken viimeisessä jaksossa muistellaan tv-draaman unohtumattomimpia hetkiä televisioteatterin alkuajoista ja ensimmäisistä perhesarjoista alkaen.

Suomalaiset ovat etsineet omakuvaansa kotimaisista perhesarjoista 1960-luvun alusta asti. Suomi muutti maalta betonilähiöihin, katseli Naapurilähiötä ja haikaili kadonnutta maalaismaisemaa. Sukupolvet ja sukupuolet riitelivät, maailma muuttui ja perheet hajosivat, mutta aina ehdittiin kahvia juomaan. Ja ehditään yhä: Heikin ja Kaijan pannukahvi vain on vaihtunut Salattujen elämien café latteksi.
Ensimmäiset perhesarjat tehtiin tasapuolisesti Tampereella (Heikki ja Kaija), Helsingissä (Me Tammelat) ja Turussa (Hilma ja Akseli). 1970-luvun menestyksiä olivat Naapurilähiö ja Rintamäkeläiset, suuren muuttoliikkeen ääripäitä kuvanneet perhesarjat.
Kotimaiset perhesarjat kokivat uuden tulemisen 1990-luvun alussa, eikä loppua näy: Ruusun aika, Puhtaat valkeat lakanat, Metsolat, Kotikatu, Salatut elämät…

Televisio toi myös teatterin joka kotiin. Yleen perustettiin televisioteatteri vuonna 1961 ja Mainostelevisioon teatteritoimitus 1965. Alkuvuosien tv-näytelmistä unohtumattomimpia ovat olleet Kauppamatkustajan kuolema (1961) ja Kustaa III (1964), Tauno Palon ja Lasse Pöystin suurroolit.
Vähitellen tv-teatteri alkoi irtautua näyttämöstä ja etsiä televisiomaisempia muotoja. Kamerat vietiin ulos kaduille. Myös sisältö muuttui: Ylen tv-teatteri radikalisoitui 1960-luvun lopulla ja sai monen katsojan näkemään punaista.
Tv-draaman tekijät osasivat pelotella muullakin kuin vallankumouksella. Lähtemättömästi ovat katsojien mieleen jääneet ainakin Pidättekö ostereista? -sarjan (1969) pakastettu Ossi Ahlapuro ja Soittorasia-sarjan (1974) uhkaavat kasvot mökin ikkunan takana.

1970-luvulla sekä Yle että MTV tekivät väkevää aikalaisdraamaa ja komeita romaanisovituksia. Vuosikymmenen parhaat ja katsotuimmat elokuvat tehtiin televisiossa: Aliisa, Kahdeksan surmanluotia, Manillaköysi, Rautatie, Maa jota ei ole, Hänen olivat linnut, Simpauttaja… Draamasarjoista muistetuimpia ovat Solveigin laulu, Elämänmeno ja Myrskyluodon Maija.

Näyttämöllisestä Kustaa III:sta 12-osaiseen Tahdon asia -kausisarjaan on pitkä matka, mutta tv-draama ei ole kuollut – se on vain muuttanut muotoaan.

Jakson näytteet



Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!