yle.fi


Osa 4: Rumpukoneet pärisemään

27.11.2011 klo 18:45

Rouva Ruutu on pöyhinyt 1980-luvun videoarkistoa – monen mielestä liiankin syvältä. Sarjan viimeisessä osassa Rouva Ruutu antaa palautetta Klaus Järviselle ja jäljittää hyvän maun rippeitä niin populaarikulttuurin myötä- kuin vastamäessäkin

Juppien vuosikymmenellä tanssilavakulttuuri alkoi hiipua ja iskelmän myyntiluvut pienenivät: uudet paikallisradiot soittivat ilmaiseksi uutuusmusiikkia lähes tauotta, tyhjät C-kasetit menivät kuin kuumille kiville, ja huoltoasemat myivät autostereoihin jytkettä. Uusi Compact Disk eli CD kiinnosti lähinnä klassisen musiikin harrastajia.

Kevyet syntetisaattorit ja rumpukoneet korvasivat kokonaisen orkesterin, ja lukuisista vuosikymmenten takaisista hiteistä tehtiin tanssiversioita diskokompilla. Ruotsinlaivatunnelma valtasi ravintolat, ja pienenpieni tanssilattia diskopalloineen ilmestyi lähes joka baarin nurkkaan.
Hetken unohduksen jälkeen Finnhitsien veteraanit kuten Matti ja Teppo, Paula Koivuniemi ja Frederik nousivat uuden Suomi-rokin haastajiksi. Kun ikäihmisetkin alkoivat hytkyä diskoa, täytyi kunnosta pitää huolta: tuota tarkoitusta varten saimme aerobicin ja tuulipuvut.

Kun kasinotalous ajoi karille ja porealtaat tyhjenivät, jäljelle jäi 1990-luvun alun lama ja suurtyöttömyys. Sen myötä kaihoisa molli-iskelmä nousi uudelleen suosioon ja tarjosi lohtua kaljabaarin levyautomaatista.
Rouva Ruudun musiikinhistoriaa päättyy lamasuosikki Sepi Kumpulaisen kuolemattomaan mietelmään: Dipi-dapa daa.

ArkistonäytteetRouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!