yle.fi


Muistikuvaputki - Huumoria

Televisio on aina halunnut viihdyttää ja naurattaa. Sketsiohjelmat ja tilannekomediasarjat ovat paitsi lanseeranneet ikimuistettavia tyyppejä ja iskulauseita myös nostaneet katsojien eteen toisenlaisen peilin, jossa suomalainen elämä ja sen ominaispiirteet on nähty vähemmän mairittelevassa valossa.

Laman myötä poliittiset satiirit muuttuivat kummeleiksi, mutta aina löytyi joku, joka sai kakun naamaansa. Naurun aiheiden muuttuminen näkyy parhaiten tilannekomedioissa: ärtyisältä ja röyhkeän suorapuheiselta Hanskilta menisi suu tukkoon jos hän kohtaisi 2000-luvun Kumman kaa -leidit.

1960-luvun tv-huumori oli joko musiikkipohjaista tai irrallisia sketsejä toisentyyppisen ohjelman keskellä. Musiikkipohjaiset huumoriohjelmat olivat lähtöisin revyy- ja kabaree-perinteestä: tämän perinteen eskapistista linjaa edusti tv-viihteessä VEK (Virtanen-Elo-Kuusla), jonka ohjelmien musiikkiosuuksista vastasi Jaakko Salo. Toisenlaista suhdetta kabaree-perinteeseen tarjosi radikaali Ylioppilasteatteri-sukupolvi, joka pyrki omilla poliittisilla ohjelmillaan vaikuttamaan yhteiskuntaan.

Irralliset sketsit näyttäytyivät televisiossa lähinnä iltamaperinteen jatkajina. Niitä on tallella esim. kilpailu- ja puheohjelmista Ruletti ja Jatkoaika.
Vasta Ilkamissa (TV1 1970) nähtiin ensimmäisen kerran verbaalia ja irtonaista iltamaperinteen komiikkaa ilman asiapuheita ja laulunumeroita. Nopearytminen ja säkenöivä ohjelma on jäänyt hyvin ihmisten mieleen.

Ylen TV-muistojen keräyskampanjassa muistetuimpia huumoriohjelmia olivat Ilkamat, Hanski, Kivikasvot, Parempi myöhään ja Tankki täyteen. Muistetuimpia humoristeja olivat Spede ja Pirkka-Pekka Petelius, joiden eri ohjelmat ovat tarjonneet katsojille paljon muisteltavaa.

Elävä arkisto: Muistikuvaputki - Huumoria

Jakson näyteet



Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!