yle.fi


1980-luvun nalleanimaatio Colargol - Pikku-Nalle; Krokotiili Gena

Julkaistu: 21.01.2009 - Outi

Hyvää tätä vuotta ja kiitos aiemmista vastauksistasi!

Nyt mieltäni askarruttaa muistaakseni ykkösellä "puoli kuuden" lastenohjelmakokonaisuuden sisällä lähetetty hiukan Nalle Luppakorvan tapainen nukkeanimaatio. Muistoissani sijoittaisin sarjan 80-luvun puoliväliin tai johonkin sen jälkeen, kuitenkin ennen 90-lukua. Sarjassa seikkaili Nalle Luppakorvaa jotenkin pienempi nallehahmo ystävineen, yksi ystävistä taisi olla joku lintu, ehkä varis? Mielessä kummittelee nimi Pikku Nalle, mutta siinä saatan olla ihan hakoteillä... Sarja saattaa olla tsekkiläinen.

Muistan jakson, jossa nämä ystävykset ihmettelivät kotimetsäänsä ilmestynyttä tai jonkun rakentamaa ihmeellistä konetta, koneen käyttötarkoitusta en muista. Koneessa taisi olla vilkkuvia värivaloja.

Tunnusmelodiasta on vahva mielikuva, harmi etten voi lähettää äänitiedostoja! :) Melodia oli pirteä, iloinen rallatus. Sanoista ei nimittäin ole mitään muistikuvaa, laulua siinä oli mutta vieraskielistä. Olisi mahtavaa, jos näitten hatarien muistikuvien perusteella löytäisit sarjan ja vaikka alkuperäisnimen, youtubesta on löytynyt jo monta ihanaa lastenohjelma-aarretta, ehkä tämäkin.

Haluaisin myös tietää, onko Krokotiili Genaa ja hänen ystäviään koskaan esitetty Suomessa.

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Outi.
Luulenpa, että kyseessä on nalleklassikko Colargol, jota Yleisradio esitti 1970- ja 1980-luvuilla nimellä Pikku-Nallen seikkailut. Viimeksi sarjaa on esitetty vuonna 1987.
Colargol-nallen loi ranskalaiskirjailija Olga Pouchine jo 1950-luvulla. Colargolilla on kaksi intohimoa: hän haluaa laulaa ja matkustaa. Mutta lauluääntä nallelle ei ole suotu! Niinpä hän tutustuu lintuihin, jotka esittelevät hänet lintujen kuninkaalle, joka antaa Colargolille maagisen lauluäänen. Sitä myötä Colargol joutuu sirkukseen ja seikkailuihin maapallon ympäri.
Klassinen nukkeanimaatiosarja Colargolista tehtiin puolalaisin voimin ja sen ohjasi Tadeusz Wilkosz kuuluisilla Semaforin animaatiostudioilla Łódźissa. Animaatioita tehtiin vuosina 1967-1974 kaiken kaikkiaan 53 jaksoa, jotka olivat keskimäärin 13-minuuttisia. Britanniassa Colargol sai 1970-luvulla nimekseen Barnaby, Kanadassa se tunnetaan nimellä Jeremy the Bear. Meillä Colargolin nimeksi vakiintui jo 1970-luvulla yksinkertaisesti Pikku-Nalle.
Pikku-Nallen seikkailuja näytettiin televisiossa silloin tällöin pitkin 1970- ja 1980-lukuja. Vuonna 1987 esitetty Pikku-Nalle ja kultaisten tulppaanien salaisuus sisältää 10 jaksoa, jotka ovat alkuperäissarjan jaksot 41-50. Noissa jaksoissa Pikku-Nalle reissaa Hollannista Amerikan ja Saharan halki Egyptiin.
Pikku-Nallesta löydät paljon informaatiota internetistä sen alkuperäisnimellä Colargol. Sarjan tunnuslaulukin löytyy YouTubesta useammalla kielellä esitettynä.
Roman Katshanovin 20-minuuttinen animaatioelokuva Krokotiili Gena (1969) on tullut Ylen tv-kanavilta ainakin 9.4.1970, 23.2.1975 ja 1.1.1976. Se on esitetty myös elokuvateatteri Capitolissa vuonna 1978 nimellä Krokotiili Keijo ystävineen. Nukketeatteri Vihreän Omenan versio esitettiin TV1:ssä nimellä Krokotiili Gena ja hänen ystävänsä vuonna 1980.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!