yle.fi


30-luvun mies

Julkaistu: 01.02.2008 - 60-luvun lapsi

Vieläkö on mahdollista joskus nähdä 60-luvulla esitetystä tv-sarjasta "30-luvun mies" edes yhtä jaksoa vaikkapa jossain muisteluohjelmassa? Antti Litja esitti tuossa sarjassa Riippumaton-lehden päätoimittaja Haikosta, joka joutui aina kahnauksiin milloin kenenkin ääriajattelijan tai viranomaisten kanssa. Sarja kyllä peilasi hyvin Suomen historiaa lapaualaisineen ja pulamiehineen sekä kommareineen. Kerron kohtauksen, joka jäi erityisesti mieleeni:

Ilmeisesti joku vasemmistolaisena pidetty ja jollain tavoin häiriköinyt mies oli poliisiautossa, ja poliisi uhkasi häntä takapenkillä pistoolilla. Konstaapeli kehotti miestä lukemaan isä meidän -rukouksen. Mies aloitti, mutta takelteli jo alkutahdeissa.
-Tulkoon sinun valtakuntasi, täydensi auliisti autoa ohjannut, ajaessaan voileipää mutusteleleva poliisimies takapenkkiläistä. Aseella uhkaava poliisi tuhahti kiukkuisesti virkaveljelleen.

Tällä kohtaa tokaisi 1906 syntynyt isäni, hiukan huokaisten:
-Tuohon aikaan ne oli poliisitkin noin...noin matalia...

Rouva Ruutu vastaa:

Hei 60-luvun lapsi.
Tauno Yliruusin kirjoittama sarja onkin päässyt kummasti painumaan unohduksiin. YLE TV2:n 30-luvun miestä esitettiin vuosina 1968-69, ja siitä on kyllä useita jaksoja tallessa. Sen verran oikaisen muistiasi, että Antti Litjan esittämän päätoimittajan nimi oli Erkki Rauhala. Unto Haikonen oli lehden toimittaja, ja häntä esitti Esko Roine.
Sinun kannattaa lähettää toiveesi YLE Teema -kanavalle, joka uusii viikottain tv-arkiston helmiä. Se tapahtuu siten, että menet YLE Teeman sivulle ja lähetät sitä kautta kanavalle postia.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!