yle.fi


70-luvun itäsarjat: Janosik, Eläköön Benovsky, Mustia pilviä

Julkaistu: 24.02.2009 - Taisto Laukkanen

Terve !

70-luvulla, varmaan loppupuolella oli ylessä kummallinen itäsarjojen buumi. Itse muistelen, että oli ainakin sellaisia sarjoja kuin JANOSIK, ELÄKÖÖN BENJOVSKI ja MUSTA LAUKKU. Onko näistä sarjoista mahdollisesti tulossa vaikka Teemalta uusintaa tai onko em. sarjoista (nimet voi olla väärin, mutta ovat ainakin sinnepäin) jäljellä minkäänlaisia kopioita?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Taisto.
Itäeurooppalaisia tv-sarjoja esitettiin paljon nykyistä enemmän 1960-1980-luvuilla, mikä voi johtua osittain siitä, että tuolloin monet itäeurooppalaiset tv-yhtiöt tekivät suuria yhteistuotantosarjoja.
Puolalainen Janosik (Jánošík) tuli meillä televisiosta vuonna 1978. Sarja kertoi sankarirosvo Juro Jánošíkista (1688-1713), joka esiintyy monissa slovakialaisissa ja puolalaisissa legendoissa ja lukuisisssa elokuvissa. Janosik varasti rikkailta ja antoi köyhille hiukan Robin Hoodin tapaan. Janosikia sarjassa esitti Marek Perepeczko.
Slovakialais-unkarilainen minisarja Eläköön Benovsky (Vivat Benyovszky, 1975) kertoo myös todellisesta historiallisesta seikkailijasta, unkarilais-slovakialais-puolalais-ranskalaisesta Matus Moric Benovskystä. Hän oli 1700-luvun puolivälin aatelismies, sotilas ja tutkimusmatkaaja, joka toimi jonkun aikaa muun muassa Madagaskarin kuninkaana. Tv-sarjan pääroolia esitti Jozef Adamovic. Suomessa sarja esitettiin vuonna 1977.
Musta laukku on minulle tuntematon. Puolalaissarja Mustia pilviä (Czarne chmury) oli historiallinen sarja, kuten nuo kaksi edellä kysymääsi, joten saatat tarkoittaa sitä. Mustia pilviä (Czarne chmury) alkoi MTV:llä elokuussa vuonna 1975. Sarja sijoittuu 1600-luvulle ja kertoo puolalaisista aatelisista, jotka taistelevat Itä-Puolan saksalaistamispyrkimyksiä vastaan kuningas Juhana III Sobieskin alaisina. Sarjan ohjasi Andrzej Konic ja sen pääosissa ovat Leonard Pietraszak, Ryszard Pietruski, Edmund Fetting ja Stanislaw Niwinski.
Kaikki kyselemäsi sarjat ovat tallella ja saatavilla. Mustia pilviä on ilmestynyt dvd-pakettina englanninkielisillä teksteillä nimellä Clouds of War. Janosik-dvd:n löydät netistä nimellä Janosik - The Highland Robber. Eläköön Benovsky on ilmestynyt vain unkarissa, sen löydät alkuperäsinimellä Vivat Benyovszky.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!