yle.fi


80-luvun lastenohjelma: Unten rajamaa on lupiinien maa

Julkaistu: 12.11.2008 - mikämikä??

Hei!
Muistan lapsuudestani tälläisen laulun: "Haukivaari kaislikossa, tappaa aikaa auringossa "hoh hoh väsytää, vanhuus yllättää" se itkee. Mikko ahven reipas, nuori tiensä siihen suuntaan suori "luona kaislikon loisto paikka on" näin kerskuu.. jne... Mikä ohjelma olikaan kyseessä ja mitenhän tuo tarina jatkui? Ohjelma oli meillä nauhalla ja sitä tuli katsotta monesti jonka takia laulu on jäänyt niin hyvin mieleen! :) Kiitos!

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Mikämikä.
Kaipailemasi laulu on Kaj Chydeniuksen sävellys Lars Huldenin runoon. Sen nimi on "Mikko-ahven ja Haukivaari", ja se löytyy levyltä Lupiinien maa/Landet lupinien vuodelta 1991. Levyllä Duoprop ja Free Okapi Band esittävät Lars Huldenin testejä ensin ruotsiksi, sitten suomeksi.
Levyn laulut esiintyvät alunperin Kirsti Tulonen-Seppäsen opetusohjelmassa Unten rajamaa on lupiinien maa, vuodelta 1986. Ohjelmassa seurataan 8-vuotiaan pojan (Paavo Perttula) iltarituaaleja sekä unen ja valveen rajamailla häilyvää assosiointia laulusta lauluun, Huldenin sanoin ja Chydeniuksen sävelin. Samasta aiheesta tehtiin samana vuonna myös ohjelma, jossa Paavo-poika juttelee säveltäjän kanssa Mikko-ahven-laulusta, ja muut laulajat esittävät siitä tulkintojaan. Lisäksi Leean Nousiainen-Kuuranne teki laulusta animaation vuonna 1993; siihen laulettu versio otettiin tuolta alussa mainitsemaltani levyltä.
Laulu on keskeinen kaikissa näissä ohjelmissa, joten joku näistä on vanhempiesi videonauhalle tallentunut.
Unten rajamaa on lupiinien maa on julkaistu YLEn Tallennepalvelun vhs-kasettina, ja oma kirjastosi pystyy tilaamaan sen sinulle katsottavaksi. Myös musiikkikasetti Lupiinien maa - Landet lupinien löytyy joistakin kirjastoista ja on tilattavissa lainaan. Hauskaa muistojen verestämishetkeä!


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!