yle.fi


Aloitteleva puutarhuri: Puutarhan ABC

Julkaistu: 30.03.2009 - Alan Titchmarsh

Hei!
Lempi ohjelmani on puutarhurin ABC eli How to be a gardener. Se ilmeisesti tulee taas onneksi uusintana, mutta kerrotko kaikki mitä tiedän ohjelman hauskasta puutarhurista Alan Titchmarshista?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Alan.
Puutarhurin ABC (How to Be a Gardener) kuuluu minunkin suosikkeihini aina näin keväällä, kun mullan tuoksu alkaa kantautua nenään ja taimet jo kaipaavat koulimista ikkunalla.
Vuonna 1949 syntynyt Alan Titchmarsh opiskeli 1960-luvun lopulla puutarhuriksi ja suoritti diplominsa Kewin Kuninkaallisessa kasvitieteellisessä puutarhassa, jonne hän myös jäi töihin. Vuonna 1974 hän ryhtyi sivutoimisesti tekemään puutarhatoimittajan töitä. 1980-luvulla hän esiintyi useissa tv-ohjelmissa puutarhatoimittajana, ja vuonna 1988 BBC tarjosi hänelle omaa radio-ohjelmaa. Pian kävi kuitenkin selväksi, että hän on omimmillaan juuri televisiossa, ja vuonna 1991 hänet pyydettiin juontajaksi Pebble Mill -talk show'hun, jota hän veti vuoteen 1996 saakka.
Lopullinen läpimurto oli vuoden 1997 Ground Force, jossa Alan joukkoineen kunnostaa brittiläisiä pihamaita: sarjasta tuli niin suosittu, että sitä tehtiin ympäri maailman. Eteläafrikkalaisessa versiossa Alanin tiimi pääsi jopa jylläämään Nelson Mandelan pihamaan uuteen uskoon.
Puutarhurin ABC, jota on tehty kaksi tuotantokautta, on Alan Titchmarchin tuorein puutarha-aiheinen tv-sarja. 16-osainen sarja pyörähtää uusintakierrokselle YLE TV1:ssä huhtikuun 19. päivänä, ja ilahduttaa sunnuntai-iltapäiviä elokuulle saakka. Vuosi sitten meillä nähtiin myös Puutarhan lumoissa -sarjassa Alan Titchmarshin kuusiosainen Vuoden ympäri (Gardener's Year) vuodelta 2006.
Puutarhasarjojen lisäksi Alan on tehnyt uskonnollisia ja luonnonhistoriaa esitteleviä radio- ja tv-sarjoja. Hän on myös julkaissut nelisenkymmentä puutarhakirjaa ja 2000-luvulla hän on ryhtynyt myös romaanikirjailijaksi. Hänen oma studio-ohjelmansa The Alan Titchmarsh Show alkoi ITV:llä syksyllä 2007. Lisäksi hän vetää kahta hyväntekeväisyysjärjestöä, joilla rahoitetaan puutahoja kouluihin ja vihannesten siemenviljelyä Afrikassa.
Ja onhan hänellä toki muitakin avuja: tiesitkin varmaan, että brittinaiset äänestävät Alan Titchmarshin ja Sean Conneryn lähes vuosittain maan seksikkäimmiksi miehiksi.
Puuhaa piisaa, ehtiiköhän Alan edes tehdä kaikki kevätkylvökset!


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!