yle.fi


Angelika-elokuvat

Julkaistu: 26.09.2008 - Tarjanne

Muistan pienenä tyttönä katselleeni ranskalaista romanttista ja jännääkin tv-sarjaa nimeltä Angelica.
Minulle on erityisesti jäänyt mieleen miesnäyttelijän arpi naamassa mutta komea oli siitä huolimatta ja naisnäyttelijä oli muistaakseni vaalea pitkähiuksinen kaunis nainen.
Onkohan tämä sarja mahdollisesti tullut DVD:lle ja mistä saisi ostettua?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Tarjanne.
Ranskalainen yltiöromanttinen Angelique eli suomeksi Angelika ei ole tv-sarja, vaan 1960-luvulla tehty viiden teatterielokuvan sarja, joka esitettiin ensi kerran meillä televisiossa vuonna 1978.
Angelika eli Angélique de Sancé de Monteloup on köyhtyneen aatelissuvun tytär, "enkelten markiisitar", joka joutuu huikeisiin seikkailuihin 1600-luvun Ranskassa. Seikkailuihin kytkeytyvät niin Versaillesin hovi kuin Pariisin kerjäläiskorttelitkin, eikä itse Aurinkokuningaskaan pidä näppejään irti Angelikan arjesta.
Angelika-elokuvia, joissa nimiroolia esitti hehkeä ja kurvikas Michèle Mercier, tehtiin kaiken kaikkiaan viisi vuosina 1964-1968. Alunperin nimirooliin haviteltiin Brigitte Bardot'ta, mutta hän kieltäytyi. Seuraavina ehdokkaina olivat Catherine Deneuve, Jane Fonda ja Marina Vlady, mutta lopulta rooliin valittiin Michèle Mercier, joka oli esiintynyt mm. Truffaut'n, Litvakin ja Melvillen varhaistöissä, mutta enimmäkseen italialaisissa hieman halvemmissa elokuvissa. Angelikan rooli nosti hänet supertähdeksi, mutta samalla se tuhosi hänen uransa: 1970-luvulla hänen roolinsa huononivat ja hupenivat, sen jälkeen hän on tehnyt vain yhden elokuvan kullakin vuosikymmenellä.
Se arpinaamainen könsikäs, jolle Angelika naitettiin, oli Angelikaa 12 vuotta vanhempi rikas Peyrac de Morensin herttua ja Toulousen maaherra, etunimeltään Jeoffrey. Häntä esitti salskea Robert Hossein, joka on sittemmin luonut hyvinkin arvostetun ja kunniakkaan uran näyttelijänä Ranskassa.
Koko Angelika-elokuvien sarja on julkaistu Suomessa dvd-muodossa. Elokuvien nimet ovat Angelika (1964), Angelika, enkelten markiisitar (1965) Angelika ja kuningas (1966), Angelika ja merirosvo (1967) ja Angelika ja sulttaani (1968).
Hossein ja Mercier tekivät yhdessä myös lännenelokuvan Haudat ilman nimeä (Une corde, un Colt, 1969), joka esitettiin YLE Teemalla viime kesänä.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!