yle.fi


Animaatio kadoksissa: Kallen kiipeilypuu

Julkaistu: 30.06.2008 - Retroilija

Yritän saada mieliini Mikko Mallikasta muistuttavaa piirroshahmoa, joka kuitenkin on eri. Muinoin 80-luvun lopulla seikkaili Ylen lastenohjelmissa. Muistan vain, että kuva tuli jostain korkeuksista lähestyen lintuperspektiivistä puuta, jossa tämä kaveri fiilisteli. Taustalla oli mukava ja kepeä tunnussävel. Tällä kaverilla taisi olla piippua poltteleva isoisä.

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Retroilija.
Mikko Mallikas eli ruotsalainen Alfons Åberg pyöri 1980- ja 1990-luvuilla moneen otteeseen YLEn kanavilla nimellä Alfons Jokinen. Alfonsillahan on piippua poltteleva isä. Alfons Jokinen eli Mikko Mallikas ei kuitenkaan ala kuvailemallasi tavalla.
Nimimerkki Panzen ehdotuksesta tarjoankin 12-osaista animaatiosarjaa Kallen kiipeilypuu (Kalles klätterträd, 1975), jota esitettiin Pikku kakkosessa useasti vuodesta 1978 alkaen; sarjaa uusittiin lähes koko 1980-luvun ajan ja viimeksi se on pyörinyt vuonna 1995.
Kallen kiipeilypuukin on ruotsalaista tuotantoa ja se on tosiaankin Mikko Mallikkaan tavoin piirretty sympaattisen lapsellisesti ja yksinkertaisesti. Lukijana sarjassa on Lasse Pöysti ja kepeän tunnuslaulun laulaa Mikko Alatalo. Laulun sanat menevät näin:
"Asui stadissa poika nimeltä Kalle
Kallella on puu
kiipeilypuussa hän manteli suussa
tytöstä uneksuu
jonka nimi on kai Emma
Emma on kuvitelmaa vaan
niin ihanaa, ei oo toista - aah -
Puun alla istuu vaari
lukee lehteä
vaari totta tietää mikä dromedaari on
Kallella putaa välillä sutaa
latvassa puun kun svengailee tuuli."
Laulun myötä kiitokset avusta myös aktiiviselle Panzelle!


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!