yle.fi


Ariadnen lanka?

Julkaistu: 17.12.2007 - Jenni

Onkohan sen nimistä ohjelmaa/tietovisaa kuin Ariadnen lanka joskus ollut olemassa? Mielestäni sitä esitettiin joskus 80-luvun lopussa. Ohjelmassa ratkottiin rikoksia ja mysteereitä. Studiossa oli muistaakseni kolme kilpailijaa ja juontaja. Ensin juontaja kertoi miten rikos oli tapahtunut ja sen jälkeen kilpailijoiden piti arvata kuka oli murhaaja/rikoksen tekijä. Kilpailijat esittivät juontajalle kysymyksiä joiden avulla rikos ratkaistiin. Mielestäni juontaja soitti jonkinlaista soitinta kun kilpailijan vastaus liippasi läheltä oikeaa. Muistan vielä hämärästi sen, että kilpailijoilla oli kädessään jotain pahvilappuja joissa oli suuria lukuja..(?) Palkintona kilpailussa oli muistaakseni pesukoneita jne. Olin ohjelmaa katsoessani aika nuori eli n. 6-8 vuotta joten sen takia nämä muistikuvani ovat vähän hataria. Onko tällaista ohjelmaa joskus ollut ja mikä oli ohjelman idea?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Jenni.
Lemmikki Beckerin juontama arvausleikki Ariadnen lanka tuli MTV:ltä vuonna 1991. Se perustuu vanhaan seuraleikkiin, jossa täytyy ratkaista monimutkainen tapahtumaketju pienten vinkkien perusteella. Leikissä yksi henkilö kertoo tarinan lopputilanteen, vaikkapa näin: "Avomerellä viikkoja pelastusveneessä kellunut merimies pääsi vihdoin satamaan. Hän meni satamaravintolaan ja tilasi albatrossipihvin. Ensimmäisen haarukallisen syötyään hän tappoi itsensä. Miksi?"
Kilpailijoiden tehtävä on selvittää, mitkä tapahtumat johtivat merimiehen itsemurhaan, mutta he saavat esittää kertojalle vain sellaisia kysymyksiä, joihin voi vastata "kyllä" tai "ei".
Ohjelman nimi Ariadnen lanka tulee kreikkalaisesta tarusta, jossa Theseus löysi tiensä ulos labyrintistä Ariadnen antaman lankakerän avulla. "Ariadnen langalla" tarkoitetaan ylipäänsä loogista päättelytehtävää.
Lemmikki Louhimies (ent. Becker) teki monia psykologiseen päättelyyn perustuvia tv-leikkejä noihin aikoihin: Ariadnen lankaa seurasivat Luultavana (1993) ja Näin meitä huijataan (1994) YLE TV1:llä. Voi olla että muistelemasi pahvilaput liittyvät jompaan kumpaan niistä. Äänimerkkiä Lemmikki soitti mielestäni parissakin ohjelmasarjassa. Hän julkaisi muuten myös kirjan Ratko Ariadnen lankoja, johon on koottu seuraleikeiksi käyviä tarinoita. Se löytyy varmasti kirjastoista.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!