yle.fi


Bremenin kaupungin soittoniekat -nukkeanimaatio

Julkaistu: 16.03.2009 - Eläinystävä

Muistaakseni joskus 70-luvun puolivälissä töllöstä tuli mainio Bremenin kaupungin soittoniekat -nukkeanimaatio, joka lähetettiin vielä samalla viikolla uudelleen pikauusintana yleisön pyynnöstä. Ei muuten ollut ihan tavallista tuolloin.
Elonetistä en ole tuohon asiaan vastausta löytänyt, mutta mistäköhän maasta tuo stoori oli peräisin? Alunperin tietysti Grimmin veljesten satu, mutta animaation valmistajamaa ei välttämättä ollut Saksa vaikka Bremeniin matkattiinkin.
Ja aasin, koiran, kissan ja kukon isäntien nimisuomennokset olivat nerokkaaat. Muistaakseni koiran isäntä oli Murhakainen, kukon Ihrakainen ja aasin kai Nuljukainen. Neljättä en muista, mutta nimi taisi olla miestä myöden. Eläimethän karkasivat kukin huonon kohtelun vuoksi ja kukko siksi ettei se halunnut päättää päiviään "suussa Ihrakaisen lihavan", kuten kukko rock-henkisessä jäähyväislaulussaan kanoille totesi.

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Eläinystävä.
Bremenin soittoniekat on suosittu Grimmin veljesten satu, josta on tehty lukuisia animaatioita. Walt Disney teki oman versionsa jo vuonna 1922, Rainer Geisin tunnettu saksalaisanimaatio on vuodelta 1959. Ne ovat kuitenkin piirrosanimaatioita, kuten suurin osa sadun animaatioversioista.
Ehkä tunnetuin sadusta tehty nukkeversio on Jim Hensonin 50-minuuttinen The Muppet Musicians of Bremen (1972), joka tehtiin siis jo neljä vuotta ennen maailmankuulua Muppet Show'ta. Yleisradio ei ole sitä esittänyt 1970-luvulla, enkä valitettavasti pystynyt selvittämään, olisiko se voinut tulla MTV:ltä. Muppet-muusikkojen tyyli on kuitenkin hyvin tunnistettava, joten muistat varmaan, jos näkemäsi muusikot näyttivät tältä.
YLE TV1:llä esitettiin japanilainen 13-minuuttinen nukkeanimaatio Bremenin musikantit (Animated Puppet Films: The Musicians of Bremen) sekä vuonna 1983 että vuonna 1988. Siitä en valitettavasti löytänyt internetistä kuvia, mutta muita noin vanhoja nukkeanimaationa tehtyjä Bremen-sadun versioita en löytänyt. Joten lämmöllä muistelemasi muusikot ovat joko Jim Hensonin kätten työtä tai japanilaista tekoa.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!