yle.fi


Disneyn ohjelmat

Julkaistu: 02.02.2009 - Ikiutelias

Aluksi kiitokset erinomaisesta palstastasi. Olet jo kahdesti vastannut kiperiin kysymyksiini. Mutta tässä tulee lisää.

Disney-yhtiön erinäisiä ohjelmia on nähty viime vuosina kaikilla valtakunnallisilla kanavilla. Muistan kuitenkin, kuinka vuoden 1990 loppupuolella Katso-lehdessä kerrottiin MTV:n ja Kolmoskanavan tehneen yhteistyösopimuksen Disneyn kanssa. Tämä monopoli alkoi jouluna 1990 (jolloin esitettiin mm. Maija Poppanen) ja jatkui useita vuosia myös MTV3:n puolella. Muistatko, kuinka kauan tarkalleen?

Entä onko Ylen puolella nähty Disney-ohjelmia ennen vuotta 1990?
Ja vielä kysymys Samu Sirkan joulutervehdyksestä, joka nykyisin nähdään MTV3:lla joka joulu: kuinka usein sitä nähtiin televisiossa ennen 1990-lukua?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Ikiutelias, ja hauskaa jos vastauksistani on ollut iloa!
Tällä kertaa kysymyksesi olikin erittäin monitahoinen ja työläs, sillä Disneyn tuottamia ohjelmia on paljon, ja niitä on myös esitetty meillä runsaasti.

Disney-yhtiön nykyisten esitysoikeuksien seuraamisessa auttaa Duck Tales eli Ankronikka-sarja (1987-90), sillä se oli ja on yhä kaupallisesti halutuimpia Disney-animaatosarjoja. Meillä Ankronikan esitti ensin kaupallinen kaapelikanava HTV 1980-luvun lopulla, sitten mainitsemasi sopimuksen myötä esitysoikeudet siirtyivät Kolmoskanavalle. Kolmoskanava ja MTV esittivät sarjan moneen otteeseen 1990-luvun aikana. Vuonna 2005 sarja tuli Neloselta, joten siihen mennessä MTV:n sopimus on ilmeisestikin rauennut.

Kolmoskanava esitti Maija Poppasen ensimmäisen kerran Tapaninpäivänä 1990, ja uusi seuraavan vuoden joulukuussa. Sitä seurasivat muun muassa Disney Productionsin näytelmäelokuvat Pollyanna -iloinen tyttö, Riemukupla ja Sukellusveneellä maapallon ympäri. Esitysoikeuksien vastapainoksi Kolmoskanava ryhtyi vuonna 1991 promotoimaan Disney On Ice -jääshow-kiertueita.
Osan Disney-elokuvista MTV3 uusi vielä vuonna 1999, mutta Maija Poppasta ei ole nähty Suomen tv-kanavilla sitten joulukuun 1991. Nykyisin Disney-elokuvien tv-esityksistä huolehtii pääasiassa yhtiön oma kaupallinen kanava Disney Channel.

YLEn puolella on toki nähty Disneyn ohjelmia, itse asiassa 1960- ja 1970-luvuilla Disney-animaatioita esittivät enimmäkseen YLEn kanavat. Mikki Hiiri -kerhoa (Mickey Mouse Club) esitettiin vuosina 1960-62 yli kymmenen jaksoa vuodessa.
Disneyland-niminen sarja tuli vuosina 1959-1968, ja sarjaa uusittiin vuosina 1971 ja 1972. Walt Disneyn maailmasta -sarjaa esitettiin joulukuusta 1979 tammikuun 1980 puoliväliin kuusi jaksoa. Sen sarjan alkuperäisnimi on Mouse Factory.
Tuo kuuluisin Disneyland-sarja on vaihtanut monesti nimeä historiansa aikana: Disneyland, Walt Disney presents tai Walt Disney's Wonderful World ovat sen tunnetuimmat nimet. Suomessa sen nimenä oli välillä Disneyland, välillä Walt Disney esittää tai Disneyn ihmeellinen maailma. Tuon sarjan 5. tuotantokauden jakso numero 12 vuodelta 1958 tunnetaan meillä nimellä "Samu-Sirkan joulutervehdys".

Samu-Sirkan joulutervehdyksen alkuperäisnimi on From All of Us to All of You, ja se tosiaankin oli alkujaan Walt Disney Presents -sarjan joulujakso, joka esitettiin Yhdysvalloissa 19.12.1958. Vuodesta 1963 lähtien ohjelma tehtiin siten, että klassisten animaatiokatkemien sekaan ujutettiin vuosittain mainosnäyte aina yhtiön uusimmasta tuotteesta.
Vuonna 1983 ohjelmasta tehtiin 90-minuuttinen versio, jonka nimeksi tuli Jiminy Cricket's Christmas. Se on esitetty nimellä Samu-Sirkan joulu, mutta traditioksi on muodostunut nimenomaan tuo vanha versio.
Amerikkalaisen Wikipedian mukaan Samu-Sirkan joulutervehdys olisi lähetetty Suomessa joka joulu vuodesta 1959 lähtien, mutta tuota tietoa eivät ainakaan lähetysrekisteri ja lehtien ohjelmatiedot tue. Televisio ei itse asiassa vielä 1960-luvullakaan kuulunut millään tapaa suomalaiseen joulutraditioon - monissa perheissähän televisiota ei edes avattu joulurauhaa rikkomaan.
YLE TV1 alkoi esittää Samu-Sirkan joulutervehdystä aatonaattona 1978 ja se pysyi aatto-ohjelmistossa vuoteen 1983 saakka. Sitten seurasi liki kymmenen vuoden tauko, kunnes Samu-Sirkka palasi jouluun ja Kolmoskanavalle vuonna 1991. Siitä se siirtyi luontevasti MTV3:n jouluperinteeksi.

Muita Disney-animaatioita on kyllä tullut aiemminkin jouluisin: Disneyland-sarjan jaksot osuivat jouluviikolle ainakin vuosina 1961, 1962, 1963, 1964, 1968 ja 1971, mutta ohjelmatietojen mukaan yksikään noista jaksoista ei ollut Samu-Sirkan joulutervehdys. Jouluaatoksi Disney-sarja osui vain vuonna 1961.
Tapaninpäivänä 1973 TV2:ssä esitettiin jouluohjelmana samana jouluna valmistunut jakso "Fifty Happy Years" nimellä Walt Disneyn maailma. Siinä kerrottiin Walt Disney Companyn koko historia dokumentti- ja animaatiokatkelmien avulla.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!