yle.fi


Elli Castrén

Julkaistu: 18.07.2008 - Mikko Laakkonen

Mikä on ollut pisin elokuva, jossa Elli Castren on esiintynyt ja minkä vuoksi
hänet valittiin Unelma Sälekön rooliin?
Onko hän esiintynyt missään jänniyssarjassa?
Onko hänestä tehty kirjaa, jossa hän kertoo elämänvaiheistaan?
Suomen paras naisnäyttelijä!

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Mikko.
Elli Castrénin suurin ja tunnetuin elokuvarooli on pääosa elokuvassa Rakkaus alkaa aamuyöstä, vuodelta 1966. Tuolloin juuri Teatterikoulusta valmistunut Castrén hehkui ensimmäisessä elokuvassaan nuoruuden raikkautta - hänet palkittiinkin siitä parhaan naispääosan Jussi-patsaalla.
Heti samana vuonna Castrén kiinnitettiin Suomen Kansallisteatteriin, eikä hän esiintynyt elokuvissa viiteentoista vuoteen. Televisiossa hänet nähtiin silloin tällöin ja hän oli mukana myös muutamissa YLEn Televisioteatterin tuotannoissa 1960- ja 1970-luvuilla. Suurimmat roolit hänellä oli Dostojevskin Rikoksessa ja rangaistuksessa (1967), Leo Tolstoin Elävässä ruumiissa (1969) ja Isaak Babelin Mariassa (1973).
Castrénin pisin elokuvarooli on varmasti Uuno Turhapuro -elokuvien kauppaneuvos Tuuran sihteerikkö Unelma Säleikkö, sillä siinä roolissa Castrén on nähty vuoden 1981 Uuno Turhapuron aviokriisistä lähtien aina vuoden 2004 viimeiseen Uunoon saakka. Uuno-elokuvia on kertynyt yhteensä 14. Luulenpa, että ohjaaja Ere Kokkonen ja käsikirjoittaja Spede Pasanen aikoinaan kiinnittivät Castrénin Unelman rooliin juuri siksi, koska hän niin mainiosti siihen rooliin istuu!
Elli Castrénin televisiouralta ei löydy varsinaisia jännityssarjoja - ellei sellaiseksi lasketa nuortensarjaa Broidi tekee ryöstön (1972). Radion puolella sen sijaan Castrénin seurassa on saatu jännittää, sillä hän on esiintynyt mm. kuunnelmasarjoissa Harjunpää ja rakkauden lait (1989), Haudankaivajat (1989) sekä Harjunpää ja poliisin poika (1990).
Nykyisin yhä harvemmin televisiossa esiintyvän Castrénin tuorein tv-rooli on peräti vuodelta 2008: hän on Kotikadun Niina Luotolan äiti Marjukka Saarela. Muistelmiaan Elli Castrén ei ole vielä kirjoittanut, mutta häntä kannattaa ehdottomasti mennä katsomaan Suomen Kansallisteatteriin, jossa hän on siis näytellyt vuodesta 1966 saakka!


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!