yle.fi


Elohopea-dokumentti 60-luvulta

Julkaistu: 13.03.2009 - Hennukka

Lapsuudesta on jäänyt mieleeni joitakin elokuvia, tv-sarjoja ja dokumentteja, jotka tuntuivat silloin pelottavilta. Esimerkiksi Yöjuttu -sarja oli sellainen. Kysymykseni koskee kuitenkin dokumenttia. Muistaakseni loppukesällä tai syksyllä 1969 tuli televisiosta dokumentti "Elohopea on vaarallista", mikäli nyt muistan nimen oikein. Kesti monta viikkoa, ennen kuin ohjelman painajaismainen vaikutelma hävisi taka-alalle. Haluaisin nyt mielelläni tietää ohjelman esitysajankohdan ja jotakin tietoa kyseisestä dokumentista.

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Hennukka.
Elohopeasta puhuttiin paljon 1960-luvun lopussa ja 1970-luvun alussa, kun Suomen vesistöistä ja kaloista löytyi runsaita elohopeapitoisuuksia. Monissa ajankohtaisohjelmissa ja dokumenteissa peräänkuulutettiin teollisuuslaitosten vastuuta ja puhuttiin työntekijöiden terveysriskeistä. Tuon nimistä tv-ohjelmaa en kuitenkaan pysty löytämään sen paremmin Yleisradion kuin Mainostelevisionkaan arkistotiedoista.
Luulenpa, että saattaisit tarkoittaa TV2:n dokumenttia Myrkytetyt, joka kertoi kemianteollisuuden parissa työskentelevistä ihmisistä, jotka olivat saaneet elohopea-, lyijy- tai rikkihiilimyrkytyksen. Dokumentti oli hyvin järkyttävä, ja se esitettiin toukokuun lopussa 1970.
Tuosta muitelemastasi nimestä "Elohopea on vaarallista" tulee heti mieleeni lasten jännityssarja Oleanterit ovat myrkyllisiä. Se esitettiin syksyllä 1968. Olisikohan elohopeadokumentin aihe voinut päässäsi yhdistyä lastensarjan nimeen?
Myrkytetyt-dokumentille tehtiin vuonna 1972 myös jatko-osa, jossa käsiteltiin muun muassa Säterin ja Upon tehtaiden työntekijöiden elohopeamyrkytyksiä. Dokumentit toimittivat Marjatta Leporinne, Alli Liste ja Pirkko Vallinoja.
Elohopeamyrkytyksiä käsiteltiin myös Hannu Karpon toimittamassa Me kysymme -sarjassa jo vuosina 1968 ja 1969, mutta niiden käsittelytapa ei ollu tyhtä mieleenpainuvan järkyttävää kuin Myrkytetyt-dokumentissa.
Ajallisena vertailukohteena mainitsemasi Yöjuttu alkoi vasta vuonna 1971.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!