yle.fi


Elokuvamuistojen ajoitusta: Silent Running, Red Alert

Julkaistu: 11.03.2009 - Viljo

Hei vaan!
Onko mahdollista saada selville koska pari elokuvaa on Ylellä näytetty? Muistan katsoneeni niitä pikkupoikana. Elokuvat ovat seuraavat:
Red Alert ja Silent Running.
Monia muitakin toki olisi, mutta näiden lähetysaika/ajat olisi kiva saada tietää.

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Viljo.
Ainoa osapuilleen paikkansa pitävä tietokanta tv-kanavilla esitetyistä elokuvista löytyy osoitteesta www.elonet.fi. Kirjoita Elonettiin sinua askarruttavan elokuvan nimi, ja elokuvan löydettyäsi klikkaa painiketta "Esitystiedot".
Sieltä selviää esimerkiksi, että Douglas Trumbullin tyylikäs tieteiselokuva Taistelu avaruudessa (Silent Running, 1971) on esitetty 25.10.1980 YLE TV2:lla. Suomenkielisestä nimestään huolimatta se ei ole kovinkaan "taistelullinen" tai väkivaltainen, ja se esitettiinkin jo kello 20:50. Sen jälkeen se on uusittu vuosina 1996 ja 1997. Maksukanavien esityksiä Elonetissä ei ole.
Televisiolle tehtyjen elokuvien tiedot Elonetissä eivät aina ole kohdallaan, koska tiedot poimitaan Valtion elokuvatarkastamon tietokannoista, eivätkä tv-ohjelmat kierrä tarkastamon kautta. Esimerkiksi Hälytys (Red Alert, 1977) on Elonetin tietojen mukaan julkaistu Suomessa videolla vuonna 1988, eikä sille ole merkitty lainkaan tv-esityksiä. Tietokoneohjatussa ydinvoimalassa sattuvasta onnettomuudesta kertova Hälytys on kuitenkin esitetty MTV:llä jo ennen videojulkaisua, 27.9.1980 klo 22:20.
Billy Halen ohjaama Hälytys onkin hyvin kiinnostava tv-elokuva, sillä se oli ensimmäisiä ydinvoimaloihin liittyvistä peloista kertovia elokuvia.
Pari vuotta myöhemmin Harrisburgin ydinvoimalaonnettomuus antoi pontta muun muassa sellaisille menestyselokuville kuten Kiina-ilmio (1979) ja Tapaus Silkwood (1983).


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!