yle.fi


Ensimmäinen Yle tallennemyynnin kasetti

Julkaistu: 03.03.2009 - Utelias kirjastonkäyttäjä

Mikä oli ensimmäinen (ensimmäiset...) ohjelma/tv-sarja, jonka Ylen tallennemyynti julkaisi kirjastokäyttöön ja milloin tämä tapahtui?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Utelias,
minäkin olen ahkera kirjaston käyttäjä, joten kysymyksesi oli minusta todella kiehtova. Mutta aikaa sen selvittelemiseen kyllä meni! Onneksi ystäväni Jorma Karisto YLE Tallennepalvelusta löysi varastoista oikean mapin.
Tallennepalvelun kasettijulkaisut alkoivat kokeiluna kuudessa yleisessä kirjastossa 1.4.1985. Kirjastot olivat Kirkkonummi, Ylivieska, Tampere, Kuopio, Rovaniemi ja Töölön sivukirjasto. Kokeilukaudeksi sovittiin 17.12.1984 Opetusministeriön ja Kopiosto ry:n kanssa käydyissä neuvotteluissa kolme vuotta aikavälillä 1.1.1985 - 31.12.1987.
Kokeilussa oli mukana YLEn ohjelmista 100 videotallennetta ja noin 100 radio-ohjelmaa c-kasetteina. Kirjastopalvelu välitti YLEn tallenteet kirjastoille.
Ensimmäisiä ohjelmia oli siis pari sataa. TV-ohjelmista ensimmäisten joukossa olivat muun muassa elokuvat Kaasua, komisario Palmu, Opri ja Niskavuoren Heta, sarjoista mukana olivat Myrskyluodon Maija, I väntan på bättre tider, Kansakunta kehyksissä ja Rauta-aika. Lapsille ja nuorille löytyi muun muassa Aikapoika ja mono sekä Salameno.
Radio-ohjelmien julkaisujen joukossa olivat muun muassa kuunnelmat ja sarjat Elmo, Kauppa-Lopo, Könnin kello, Noita Nokinenän juhannuspaukku ja Pikku Heidi. Myös radiosarja Elämää suuremmat elokuvat oli ensimmäisten lainattavien joukossa.
Tallennepalvelun tuotteet olivat kirjastoissa menestyksellisiä, ja toiminta on jatkunut siitä saakka. Vaikka Elävä arkisto, YLE Areena ja Opettaja.tv palvelevatkin suurta käyttäjäjoukkoa jo internetissä, Tallennepalvelu julkaisee yhä vuosittain ohjelmia opetus- ja kirjastokäyttöön, nykyisin cd- ja dvd-muodoissa. Uusimpien dvd-julkaisujen joukossa on muun muassa hieno Rigoletto-oopperan taltiointi vuodelta 1975.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!