yle.fi


Erkki-merkki

Julkaistu: 15.10.2008 - Dirlandaa

Hei! Yhtäkkiä kesken lounastauon muistuivat mieleeni Erkki-merkit! Missä ohjelmassa Erkki-merkkejä jaettiin ja mikä olikaan ohjelman idea? Eikös kyseessä ollut jonkin sortin lasten visailu/kisailu? Muistan lapsena seuranneeni kyseistä ohjelmaa aina silloin tällöin. Olisi mukava jos voisit myös kertoa miten ohjelman tunnari meni: muistan vain, että siinä riimiteltiin jotain Erkki-merkistä mutta en muista "lallatuksen" sisältöä. Kiitos!

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Dirlandaa.
Tätä samaa kysymystä kysyttiin jo huhtikuussa, ja olisit löytänyt vastaukseni tältä sivulta käyttämällä selaimesi haku-toimintaa. Mutta tässä tuo vanha vastaukseni uudelleen:
Erkki! oli YLE TV2:n Kasmaryhmän tekemä varhaisnuorten ohjelma, jota esitettiin kasmasiinin yhteydessä. Samaa "epämuodikkaan" etunimen ideaa käytti viisi vuotta myöhemmin MTV:n nuortenohjelma Jyrki.
Erkki! oli Eija Rautavuoren ja Kirsi Sutisen ideoima ja toteuttama visailuleikki, jossa testattiin 12-14-vuotiaiden kilpailijoiden oivalluskykyä. Ohjelmaa juonsi Holle Holopainen.
"Keksi, hoksaa, oivalla!" Se oli Erkin perussanoma kilpailijoille, sillä kyseessä oli vastaisku näennäistietoa peränneille perusvisailuille. Erkissä kannustettiin mielikuvituksen käyttöön. Esimerkiksi sarjan ensimmäisessä kysymyksessä jäljitettiin esinettä, jossa on "pitkä, toisesta päästä levenevä varsi, ja jonka toisessa päässä on soikio, jossa ympyröitä." Se kumpi kilpailijoista oivalsi oikean vastauksen, sai rintapieleensä Erkki-merkin. Enemmän merkkejä koonnut pääsi jatkamaan kisailua seuraavana lauantai-iltapäivänä.
Erkin tunnarissa vain tavattiin ohjelman nimi: E-R-K-ERK-K-I-KI ERKKI.
Mitään toistuvaa Erkki-merkki-lorua en muista, mutta nuo sanathan rimmaavat niin nokkelasti, että Holle Holopainen on voinut loruilla joka kerta omiaan. Hänhän on aina ollut näppärä sanoistaan.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!