yle.fi


Esko Salmisen Sata sanaa -ohjelma

Julkaistu: 30.01.2009 - Sanojen alkuperä kiinnostaa

Hei!
2000-luvun alussa tuli Ylen kanavilta ohjelma, jonka nimi muistaakseni oli Sata sanaa. Sarjassa Esko Salminen istui nojatuolissa kirja kädessään ja kertoi aina yhden sanan alkuperän (mistä sana on tullut, mitä merkityksiä sillä ennen on ollut yms.) Jokainen jakso oli n. 5-10 min pitkä.

Sarja oli todella mielenkiintoinen ja kaveripiirissä usein mietimme sanojen alkuperiä. Mietimmekin, oliko Salmisen kädessä aina oleva kirja vain kuvausrekvisiittaa vai onko olemassa jokin kirja, jossa kerrotaan sanojen alkuperistä? Ja jos tuollainen kirja löytyy, osaisitko sanoa minkä niminen se on ja kuka kirjoittanut?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei.
Sanojen alkuperä on minustakin tavattoman kiehtova aihe, ja Sata sanaa -tv-sarja oli minustakin puoleensavetävä. Sitä esitettiin nimensä mukaisesti 100 jaksoa vuosina 2003-2005. Sarjan käsikirjoittivat Meri Nykänen ja Pete Paavolainen, ja sen ohjasi Taavi Vartia.
Luulenpa, että Esko Salmisen kädessä oleva kirja oli mukana lähinnä draamallisen vaikutelman vuoksi. Mutta sellaiset kirjat, joissa kerrotaan sanojen alkuperästä, eivät suinkaan ole mielikuvituksen tuotetta.
Sanojen synty eli etymologia on tieteenlaji, jonka tiimoilta löydät paljon kirjoja ja artikkeleita, myös internetistä. Ainakin kaikkien tunnetuimpien kielien historiaa on tutkittu runsaasti.
Suomen kielen etymologisia sanakirjojakin on useita, kävelepä vaikka kirjakauppaan ja kysy myyjältä, tai kirjastossa virkailijalta! Ainakin seuraavia teoksia sinun kannattaisi vilkaista:
Erkki Itkonen - Anna-Maija Kulonen: Suomen sanojen alkuperä 1-3 (1992-2000)
Kaisa Häkkinen: Nykysuomen etymologinen sanakirja (2004)
Kalevi Koukkunen: Atomi ja missi - vierassanojen etymologinen sanakirja (1990)
Riitta Eronen: Uudissanat rötösherrasta salarakkaaseen (2007)
Antoisaa nojatuolimatkaa suomen kielen lumoaviin syvyyksiin!


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!