yle.fi


Galileo Galilei: Se pyörii sittenkin

Julkaistu: 28.01.2008 - Erja

Hyvä Rouva Ruutu!
Saanen ensin kiittää hyvästä ohjelmasta ja ennen kaikkea ohjelman hyvästä esittelystä!
Muistikuvani jumittui jonnekin seitsemänkymmentäluvulle ja mielessä pyörii Oiva Lohtander Galileo Galileina. Olenko vallan väärässä ja mikä se ohjelma oli?
Samaan aikakauteen liittyy kotimainen "kauhu/jännitys" ohjelma (ainakin lapsen mielestä), jossa oli ehkä majatalo ja siellä yläkerrassa olevassa huoneessa tapahtui kauheita. Itselle jäi mieleen kaulan katkaisu... ja kuuluiko siihen vielä kukon kiekaisu?
Kitos jo etukäteen jos saat ajatuksistani kiinni!

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Erja,
mukavaa, että Muistikuvaputki on miellyttänyt sinua.
Mielessäsi pyörii TV1:n lastentoimituksen Se pyörii sittenkin vuodelta 1973. Tupuna Vaissin kirjoittamassa ja Raili Ruston ohjaamassa kolmiosaisessa lastennäytelmässä kerrottiin tähtitieteilijä Galileo Galilein maailmankuvasta. Päähenkilöä esitti aina yhtä vakuuttava Oiva Lohtander. Lohtanderilla oli kaksoisrooli: hän näytteli myös kehyskertomuksen nykyperheen isää, joka kertoo lapsilleen Galileosta. Perheen lapsia esittivät Marja Halkola ja Vesa Virtanen, äitiä näytteli Anita Heikkinen. Tieteen ja uskonnon välisissä kiistoissa 1600-luvun Italiassa olivat mukana myös Jukka Sipilä, Kristiina Halkola, Lauri Heino, Ari Laine ja Matti Oravisto. Tarttuvan tunnusmusiikin teki Esa Helasvuo.
Sarja esitettiin peräkkäisinä päivinä tammikuussa 1973 eikä sitä ole uusittu kertaakaan, joten suuren vaikutuksen se on sinuun tehnyt!
Tuosta "jännitysnäytelmästä" en pysty noiden vihjeiden perusteella kyllä sanomaan mitään, mutta epäilen vahvasti, että kyseessä olisi ollut joku sketsiviihdeohjelma, joissa välillä tehtiin pilaa kauhun ja jännityksen kliseitä hyödyntäen. Esimerkiksi Kivikasvojen sketseistä on moni saanut painajaisia, mutta kokonaisia ohjelmia on tallessa niin niukasti, ettei kuvailemasi kaltaisia kohtauksia pysty kunnolla tarkistamaan. Ne ovat juuri niitä pieniä tv-hetkiä, jotka jatkavat elämäänsä vain katsojien muistikuvissa.
Mutta jos törmään tuohon kaulan katkaisuun arkistojen uumenissa, lupaan lisätä sen tähän vastaukseeni!


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!