yle.fi


Huckleberry Finn Ja Tom Sawyer: Mark Twainin seikkailut

Julkaistu: 13.10.2008 - Satu

Olen pikkulikkana 80-luvun lopulla katsellut vhs-kasettia jossa seikkailivat Huckleberry Finn ja Tom Sawyer. Mukana oli myös Mark Twain itse, ja kyseessä oli muovailuvaha-animaatio. Välillä elokuvassa seikkaili jopa Aatami ja Eevakin. Seikkailu sijoittui jonkinlaiseen ilmalaivaan.
Olen tätä elokuvaa etsinyt internetin ihmeellisestä maailmasta mutta en ole löytänyt. Filmissä oli suomenkielinen puhe ja muistan että elokuva on tullut ainakin kerran tekstitettynä televisiosta.
Suuret kiitokset jos elokuvan nimi ja vaikka koko elokuva jonkinlaisessa muodossa jostakin löytyy =)

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Satu.
Kaipailemasi leffan nimi on niinkin tavanomainen kuin Mark Twainin seikkailut (The Adventures of Mark Twain, 1986). Se esitettiin TV1:llä 19.1.1991.
Will Vintonin ohjaamassa savianimaatioelokuvassa Mark Twain matkaa luomiensa sankareiden kanssa halki aikojen ja avaruuksien siipiratas-lentokone-laivalla. Matkan aikana tavataan mm. Aatami ja Eeva sekä Saatana. Savianimointi on kautta linjan hienoa ja mieleenpainuvaa.
Elokuvassa Twainin ja kumppaneiden kohteena on Halleyn komeetta, jolla oli Mark Twainille erityinen merkitys: hän syntyi vuonna 1835, eli samana vuonna kun Halleyn komeetta ilmestyi, ja hän ilmoitti myös poistuvansa sen myötä - ja näin kävikin: kun Halleyn komeetta jälleen näyttäytyi vuonna 1910, Mark Twain kuoli seuraavana päivänä. Komeetta näyttäytyy maapallolle noin 76 vuoden välein, joten Will Vintonin elokuva valmistui myös Halleyn komeetan vuonna 1986.
Toivottavasti elokuva kuitenkin uusitaan tai julkaistaan Suomessakin dvd:llä ennen vuotta 2061, joka olisi seuraava Halleyn komeetan vuosi. Internetistä löydät kyllä elokuvasta useita katkelmia nimellä Adventures of Mark Twain.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!