yle.fi


Ihan omatekemä

Julkaistu: 28.11.2008 - Tekijämies

Suomalaisesta tv-historiasta on jäänyt elämään improvisoitu laulu "Ihan omatekemä", joka on esitetty jossakin sketsiohjelmassa joskus (huomaa argumenttien runsaus). Itsekin muistan sen nähneeni, ja tuolloin elettiin 60-lukua. "Helppo on laulaa ilman päätä ja kaulaa" tai jotenkin näin. Kuka oli tuon mahtavan esityksen takana ja missä ohjelmassa se esitettiin ja milloin. Laulun nimi on jäänyt sananparreksi, sillä joskus kouluvuosina kuulin joskus opettajan pikkuilkeästi toteavan että taitaa tämän käännösvirkkeen lauserakenne olla ihan omatekemä.

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Tekijämies.
"Minulla on viisu, ihan omatekemä.
Minulla on viisu, omatekema.
Ei rivo eikä pliisu tosin ole tämä viisu,
mutta omatekemä, ihan omatekemä."
Tätä omatekemää viisua rallatteli suomentaja Ilkka Ryömä 5.9.1970 Ilkamat-sarjan "Kuukauden kyky" -sketsissä. Ihan Ilkamien ansiosta omatekemä viisu ei ole painunut aivokoppiamme piinaamaan, vaan siihen tarvittiin hiukan enemmän: Ilkka Ryömä esitti viisuaan useasti radio-ohjelmassa Terveisiä tutuilta, jota juonsi Aune Haarla.
Improvisoitu tuo viisu ei suinkaan ollut, vaan ammattitaitoisen tekstittäjän tekemä: Ilkka Ryömä tekstitti lauluja muun muassa Muksut-yhtyeelle. Hän käänsi tekstejä myös Radioteatterille ja esiintyi radiossa muutenkin.
Viimeksi omatekemää viisua on pyöritetty viime syksynä radio-ohjelmassa Sadan vuoden syke, sillä laulu on Ilkamien lisäksi tallella myös radioarkistossa. Myös tuo Ilkamien jakso tuli YLE Teemalta viime syksynä.
Ehkä voisit panna YLEn Elävälle arkistolle postia, jospa he lisäisivät "Kuukauden kyky" -sketsin nettiin muiden Ilkama-sketsien joukkoon. Muita laulun hurmanneita löydät netistä hakusanoilla "viisu omatekemä".
"Vähän jäi lyhyeksi tämä omatekemä,
turhan lyhyeksi jäi omatekemä.
Kun en muuta enää keksi
niin se jääpi lyhyeksi
tämä omatekemä, ihan omatekemä."


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!