yle.fi


Itä-Suomen illat

Julkaistu: 29.08.2008 - MMaukas

Muistan kun olin pikkupoika, semmoinen alle kouluikäinen, TV2 vietti sellaisia Itä-Suomen iltoja. Ainakin ohjelmien väliset juonnot tulivat jostakin muualta kuin studiosta. Tarkemmin en enää muista. Lieneekö ollut asiaan liittyviä ohjelmiakin. En edes muista enää milloin viimeinen sellainen tuli.

Rouva Ruutu vastaa:

Hei MMaukas.
Milläköhän vuosikymmenellä sinä olit pikkupoika?
1960-luvun lopulla TV2 tuotti iltapaketteja eri maakunnista. Naantalin iltaa (1968) oli "viihteellinen reportaasi Naantalin illasta ja sen tapahtumista eri lähetysjaksoissa illan mittaan". Naantalista juonnetut suorat osuudet alkoivat ennen iltakahdeksaa ja päättyivät kymmenen jälkeen. Samana vuonna saatiin Ilta Tampereella ja Ilta Hämeenlinnassa.
Seuraavana vuonna noissa Jarmo Porolan tuottamissa kokonaisuuksissa vietettiin Lappeenrannan iltaa, Lahtelaista iltaa ja Joensuun iltaa. Pohjanmaan ja Keski-Suomen illat olivat vuorossa 1970-luvun alussa.

Epäilen kuitenkin, että aikakausi, jota tarkoitat, sijoittuu 1980-luvun alkuun.
2. maaliskuuta 1982 TV2:n ilta lähetettiin Itä-Suomen aluetoimituksesta, ja ohjelmakokonaisuuteen liittyi Kuopion kaupungintalolta kuvattu keskusteluohjelma, jonka nimi oli nasevasti Iltaa, Itä-Suomesta. Keskustelijoita oli niin Kuopion korkeakoulusta, kauppakamarilta kuin kaupungin johdostakin. Ohjelmaa juonsivat Reijo Holopainen, Mirja Karjalainen ja Kari Vaittinen; itäsuomalaisia pakinoita luki Mauri Saikkonen.
Muuten illan kokonaisuuteen liittyi draamadokumentti kuopiolaisesta valokuvaaja Viktor Barsokevitzista, henkilökuva opettaja Unto Eskelisestä, dokumentti Juuan Nunnanlahden vuolukivistä sekä Kuopion kaupunginteatterin viihteellinen puolituntinen. Aletoimitus sai hengähtää sen verran, että illan mittaan lähetettiin kaksi teemaan istuvaa uusintaa: mikkeliläisen psykiatri Kai Evolan Ajatuksia mielenterveydestä ja dokumentti Riuttalan talomuseosta Karttulasta.
Mitenkään säännöllisiä tuollaiset "Itä-Suomen illat" eivät 1980-luvullakaan olleet, vaan tuolla illalla juhlistettiin Kuopion kaupungin 200-vuotista historiaa.
Saman vuoden syksyllä saatiin mm. Pohjanmaan teemailta, mutta 1980-luvun lopulla aluetoimitusten kokonaiset teemaillat vähitellen hiipuivat, kun erilaiset Aluestudio-ohjelmat ja Alueuutiset vakiinnuttivat paikkansa.
TV1 tosin pisti vielä Kakkostakin paremmaksi lähettämällä suoran teemaillan rajantakaisesta Karjalasta syksyllä 1988. Hyvää iltaa Petroskoista! tuotettiin yhteistyössä Karjalan TV:n kanssa.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!