yle.fi


Jänikset maailmankartalle ja Villit viisarit

Julkaistu: 30.11.2007 - kolmivitonen

Olisin kysynyt parista lastenohjelmasta.
Toisessa M.A. Numminen esitti jänistä ja Pedro Hietanenkin oli muistaakseni mukana. En muista juuri muuta, kuin ohjelma oli tehty Turun Linnan maisemissa. Mikä mahtoi olla ohjelma?
Ja toinen lastenohjelma. Se tuli muistaakseni lauantai-iltapäivisin 70-luvun lopulla/80-luvun alussa ja oli muistaakseni ruotsinkielinen.. Siinä hienostipukeutunut nainen ja ehkä hänen miehensä olivat jossain metsässä ja parhaiten on jäänyt mieleen majakka, joka välkytti valoja. Ja olisiko ollut jokin kellokin, joka aina kello viideltä antoi merkkejä...
Aika hataria muistikuvia, mutta jostain syystä jääneet mieleen. Kiitos vastauksista jo etukäteen!

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Kolmivitonen!
Jänisohjelmasi on tietysti klassinen Jänikset maailmankartalle vuodelta 1978. Tuo veijaritarina 1700-luvun sankarilinnoituksesta on uusittu viimeksi vuonna 1988, joten olisikin jo aika verestää muistoja!
Tuossa vanhassa sarjassa ei vielä ollut Pedro Hietasta. Hänen ja Nummisen jänis-seikkailuja tuli Ylen lastenohjelmissa ensin kolmiosaisena sarjana vuonna 1988, sitten makasiiniohjelmassa Puoli kuusi 1991-92 ja vielä Joulukalenterissa 1995. Numminen oli Gommi-jänis ja Hietanen Pommi-kissa. Yleensä ohjelmat oli nimetty Gommin ja Pommin seikkailuiksi, mutta Puoli kuudessa tullut sarja oli nimeltään Kissaiskuja.

Ruotsinkielinen ohjelma, jossa mies ja nainen matkasivat metsän halki kohti majakkaa, on FST:n Villit viisarit (Vilda visare). Seitsenosainen sarja tuli vuodenvaihteessa 1979-80, ja se uusittiin vuonna 1982. Sarjassa Leonard ja Viola (Rabbe Smedlund & Marina Motaleff) matkaavat erikseen kohti Villien viisareiden maata pelastaakseen noidutun kellon. Vasta kun he törmäävät toisiinsa, he onnistuvat pääsemään perille. Ja se metsä on tosi kamala ja kummallinen! Sarjaa on muuten myös muisteltu näiden sivujen Katsojien muistoja -kohdan lastenohjelmissa.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!