yle.fi


Jayne Mansfield

Julkaistu: 12.02.2009 - Muistoja kuvaputkesta

Katselin eilen Prisma Studiota ja ohjelmassa vilahti myös Jayne Mansfield. Minulle tuli mielikuva, jonka mukaan kyseinen povipommi olisi käynyt Suomessa ja esiintynyt jossain TV-ohjelmassa pukeutuneena hyvin kapeaan iltapukuun. Hän kuoli muistaakseni auto-onnettomuudessa vuonna 1967, joten muistikuvani saattaa olla aikaväliltä 1964-1967.

Soittiko Jayne muuten ko. ohjelmassa viulua? Myös tällainen hyvin epämääräinen muistikuva minulla on.

Rouva Ruutu vastaa:

Hei.
Amerikkalainen filmitähti Jayne Mansfield vieraili Suomessa syksyllä 1963.
Jayne saapui maahamme puolisonsa kehonrakentaja Mickey Hargitayn kera esiintyäkseen Miss Scandinavia -lähetyksessä 13. lokakuuta 1963.
Kyseessä oli kaikkien aikojen toinen Miss Skandinavia -kisa, jossa valittiin vuoden 1964 kaunein pohjoismainen neito. Koko Skandinaviaan televisioitu kisa tuli Suomen Televisiosta (nykyinen TV1) sunnuntai-iltapäivänä kolmelta.
Elokuvanäyttelijänä tunnettu Jayne Mansfield opiskeli klassista musiikkia instrumentteinaan sekä viulu että piano, ja hänen esiintymiseensä kuului viulunsoittoa myös Suomessa. Jaynen lisäksi kisoissa esiintyivät Delta Rhytm Boys ja Raija Riihkalan liikuntaryhmä.
Uljaan pariskunnan saapumisen Helsinki-Vantaan lentoasemalle voit katsoa YLEn Elävästä arkistosta, mutta itse missikisat olivat valitettavasti suora lähetys, josta ei ole kokonaista tallennetta.
Älykkäänä pidetty kaunotar oli vain 34-vuotias, kun hän menehtyi traagisessa auto-onnettomuudessa vuonna 1967.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!