yle.fi


Kadonneet ohjelmat

Julkaistu: 09.09.2008 - Neulaa heinäsuovasta

Missä määrin maamme televisioarkistoista on löytynyt muiden maiden televisioyhtiöiden kadoksissa olevia ohjelmia? Olisiko Suomesta vielä vuosikymmenten jälkeen mahdollisuus löytää esimerkiksi täällä esitettyjä BBC:n arkistoista puuttuvia Z Cars -jaksoja (esimerkiksi jos jostain sattuisi löytymään kasa filmikeloja tai videonauhoja ilman tunnistetietoja)?
Kiitokset asiantuntevasta palstasta!

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Neula.
Hauskaa että olet pitänyt palstastani!
Silloin tällöin tosiaan eri maiden erilaisista arkistoista putkahtaa esiin jotain täysin outoa ja odottamatonta, ja sehän onkin arkistotoiminnan suola ja rikkaus.
Kaikki meillä esitetty ulkomainen filmimateriaali on ollut YLEn Filmipalvelun hallussa, ja nuo varastot on nyt jo siivottu muuton vuoksi. Mutta kaikkihan on aina mahdollista: jos esimerkiksi Radiopartion (Z-Cars) tiedettäisiin löytyvän, se olisi jo löydetty. Löydöt ovat aina yllätyksiä, eikä niitä voi ennustaa etukäteen.
BBC järjesti joitakin vuosia sitten Treasure Hunt -nimisen kampanjan eri maiden arkistojen kanssa. Aarteenmetsästyksen tarkoituksena oli nimenomaan kerätä filminpätkiä ja unohtuneita keloja eri maiden kellareista - ja monenlaista jännittävää löytyikin. Projekti on jo päättynyt, mutta sen vanhoilta nettisivuilta löytyy tietoa kadonneista ja listat löytyneistä ohjelmista.
Videokaseteilta 1960-luvun originaalimateriaalia ei voi löytyä, video on sen verran uusi tuote. YLEn vanhoilta kahden tuuman kuvanauhoilta olisi vielä saattanutkin löytyä tuntemattomia aarteita, mutta kokonaisia ohjelmalöytöjä ei tehty viime vuonna päättyneen tuoreistusprojektin yhteydessä. Nyt nuo "antiikkisimmat" kuvanauhat on jo siirretty modernimpaan formaattiin.
Mutta aina kannattaa elää toivossa: esimerkiksi MTV:n vanhat filmikelat ovat Kansallisen audiovisuaalisen arkiston (ent. Suomen elokuva-arkisto) luolastossa odottamassa tutkimista.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!